Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
06-05-2013 / Blog amenajari terase
Multifunctionalitate: Amenajarea mansardei

Mansarda este unul dintre spaţiile cel mai uşor de amenajat, dat fiind faptul că aceasta poate avea multiple întrebuinţări: camera de studiu, camera copiilor, dormitor, sala de gimnastică sau atelier pentru cel mai pasionat membru al familiei.

 

Cel mai adesea, mansarda este folosită ca spaţiu de depozitare, însă aceasta este o adevărată risipă de spaţiu.

 

Din punct de vedere cromatic, pentru mansardă este recomandată zugrăveala albă sau crem, intenţia în amenajarea acesteia fiind întotdeauna maximizarea luminozităţii încăperii.

 

De exemplu, puteţi vopsi întreaga cameră în alb, lăsând doar grinzile de o altă culoare. În prezent, este la modă combinaţia clasică alb-negru. Atunci când mixaţi pe această combinaţie cromatică, va trebui să mergeţi cu ea până la capăt: dacă fotoliul este alb, va avea nevoie de pernuţe de decor negre; dacă veioza are abajurul alb, alăturaţi-i o comodă închisă la culoare (neagră sau gri închis) şi aşa mai departe.

 

Totuşi, o cameră a nonculorilor va deveni, la un moment dat, obositoare. Adăugaţi un tablou plin de culoare sau un covoraş pufos, verde crud sau portocaliu.

 

De asemenea, dacă preferaţi să vopsiţi pereţii albi şi să lăsaţi grinzile în culoarea naturală, este recomandat să optaţi pentru un aspect rustic: covor din cânepă împletite, perne multicolore de decor, şi trei (sau nouă, dacă spaţiul vă permite) plante în ghiveci.

 

O altă variantă încurajată de designeri este compunerea unei camere de meditaţie, unde să folosiţi mobilier, var şi vopseluri în nuanţele diferitelor tipuri de lemn. Veţi crea o atmosferă calduroasă, primitoare, plăcută, unde vă puteţi efectua studiul sau vă puteţi bucura de pasiunile voastre, precum pictura, croitoria sau lucrul manual.

 

Tipul mobilierului şi numărul pieselor din mansardă depinde, în primul rând, de scopul ales pentru această încăpere. În al doilea rând, contează cât de mult spaţiu doriţi să rămână liber şi cât de multă lumină doriţi să lăsaţi să pătrundă în cameră.

 

De exemplu, dacă doriţi ca mansarda să fie un dormitor de rezervă, este de ajuns să mutaţi acolo un pat dublu, un fotoliu şi o comodă cu câteva rafturi. În acest cap, puteţi zugrăvi pereţii într-un gri maroniu.

 

Parchetul nu va fi acoperit, însă puteţi aşeza lânga pat un covoraş colorat, cu o forma nedefinită. Fotoliul va trebui să se încadreze, din punct de vedere cromatic, în nuanţele de galben sau de maro. Aşezaţi pe el o pătură moale, călduroasă, cu un colorit vesel, iar camera este gata să îşi primească oaspetele!

 

 Surse foto: pangeale.com, atticsbasements.com, farhanadhalla.com