Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
09-06-2013 / Blog amenajari locuinte
Tipuri de imprimeuri

Atât în ce priveşte moda vestimentară, cât şi cea în amenajări interioare, imprimeurile sunt destul de căutate anul acesta. Trebuie, totuşi, să aveţi grijă la alegerile pe care le faceţi: nu orice imprimeu este tolerat de marii designeri şi nu orice imprimeu este adecvat pentru decoraţiunile interioare.

 

Indiferent că este vorba despre autocolante, mobilă, huse sau perdele, va trebui să vă orientaţi spre imprimeurile de bun gust, ignorând cu desăvârşire modelele pe care le vedeţi zilnic. Doar pentru că unii designeri folosesc animal print-uri în creaţiile lor nu înseamnă neapărat că este un lucru bun sau frumos.

 

Nu vă temeţi de abstractizarea imprimeurilor, de asocierea lor cu nuanţe neverosimile sau de combinarea lor. De asemenea, folosirea imprimeurilor nu exclude utilizarea accesoriilor colorate puternic, a mobilelor în stil elisabetan sau a oricărui alt tip de ornamente, trebuie doar să existe un echilibru între acestea.

 

Unde folosim imprimeuri?

 

Pot fi peste tot. Depinde doar de preferinţele consumatorului şi de spaţiul disponibil.

 

Dacă optaţi pentru mobilier imprimat, atunci va trebui ca varul să fie într-o singură nuanţă şi să nu abunde accesoriile şi nici micile obiecte de decor. Totuşi, imprimeurile pot fi regăsite atât în ţesătura perdelelor, cât şi în modelul pe care îl puteţi reda pe un perete (autocolant, tapet sau desene murale), în interiorul tablourilor sau în aspectul decoraţiunilor (ceasuri, lămpi, oglinzi etc).

 

Tipul preferat de imprimeuri este cel cu motive vegetale, care sugerează eleganţă, graţie, gingăşie, simplitate şi aşa mai departe. Următoarele sunt pattern-urile şi, apoi, animalprint-ul (acesta include imprimeuri cu urmele picioarelor diferitor animale, cât şi cele care imită blana sau pielea lor).

 

Învierea pattern-urilor

 

Deşi intră în contradicţie cu tendinţele minimaliste, imprimeurile cu pattern sunt din ce în ce mai îndrăgite. Ele dau o oarecare ordine obiectelor dintr-o cameră, chiar dacă aceasta este aglomerată sau nu tocmai spaţioasă. Repetarea unui motiv creează o anumită cadenţă, un anumit echilibru optic.

 

Avantajul pattern­-urilor este că pot fi combinate cu alt fel de imprimeuri sau chiar cu alte pattern-uri dacă au o idee comună sau dacă unele sunt mai puţin puternice decât altele, din punct de vedere cromatic.

 

Un mare „NU, NU!” : imprimeul de ghepard

 

Nu pentru că nu ar fi frumos, ci pentru că s-a produs o saturaţie a privitorului: oriunde v-aţi uita, veţi vedea măcar o dungă de imprimeu care imită blana ghepardului, măcar un guler, măcar o pernuţă, măcar... Este prea mult, prea des, atât de des încât, atunci când spunem animal print ne vine în cap în mod involuntar această imagine.

 

Exploatarea acestui tip de imprimeu a dus la degradarea lui, la transformarea lui în kitsch. Faceţi tot posibilul să îl evitaţi – în special în amenajările interioare, având în vedere că acestea sunt, de regulă, investiţii pe termen lung.

 

Sursa foto: houzz.com