Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
09-05-2013 / Blog amenajari locuinte
Stilul retro, la granita dintre clasic si modern

Stilul retro pentru amenajări interioare este o combinație între modern și clasic, între culori contrastante și forme antagonice. Ca și perioadă de apariție, stilul retro este inspirat de design-ul Art Deco de la începutul secolului al XX-lea și care a fost la modă până târziu, la mijlocul anilor 1970.

 

Din punctul de vedere al cromaticii, stilul de amenajări interioare retro adoptă culorile pline de viață, precum galbenul, violetul sau portocaliul, ce se potrivesc de minune cu mobilierul spectaculos întâlnit în locuințele unde se utilizează această modă.

 

Eleganța și confortul sunt elemente de bază pentru stilul retro. Acest lucru nu înseamnă că sunt ignorate nuanțele de cafeniu, albastru sau verde. Important pentru stilul retro este îmbinarea clasicului cu modernul. De aceea și paleta cromatică este variată.

 

Mobila stilului retro este caracterizată prin canapele cu cadrele de lemn sau din piele naturală, cuverturile croșetate și tapetul în culori cât mai diversificate. Sunt preferate și fotografiile vintage, lămpile clasice sau diverse opere de artă, care conferă locuințelor un aer mai contemporan. Formele geometrice care pot avea și nuanțe futuriste, modelele florale și liniile curbate sunt alte elemente specifice acestui stil de amenajare.

 

Stilul retro se aseamănă oarecum cu stilul minimalist prin faptul că poate reda impresia unui spațiu aerisit. De asemenea, modul în care sunt mobilate locuințele creează un aspect simplist, de open space. Cu toate acestea, stilul retro poate și să redea un anumit nivel de inovație stilurilor moderne, tocmai prin îmbinarea îndrazneață de trend-uri, de forme complexe și de culori cât mai variate.

 

O baie mobilată în stil retro trebuie să aibă un aspect romantic, ce poate oferi încăperii o nuanță de contemporaneitate. În esență, stilul retro este o combinație între mai multe curente, precum cel art deco, art nouveau sau baroc.

 

De asemenea, nu trebuie omise nici elementele de fusion. În baie sunt preferate oglinzile cu rame de fier forjat, la fel ca și mesele sau rafturile. Cutiuțele cu parfumuri vechi, oglinzile de mână sau diferitele accesorii pentru bijuteriile de argint sau aur nu trebuie să lipsească dintr-o baie amenajată în stil retro. Etajerele cu suport metalic, modelele de cadă cu picioare sau suporții metalici pentru toalete sunt alte elemente definitorii pentru acest curent.

 

La un dormitor în stil retro se utilizeaza tapet cu figuri geometrice, de forma unui dreptunghi sau triunghi, dar și forme circulare, precum ovalurile. În ce privește cromatica, se folosesc culorile pastelate, precum turcoazul, dar și diverse nuanțe de alb sau de maroniu.

 

Un aer de romantism pentru această cameră se poate obține și prin prezența tablourilor clasice, care conferă un plus de liniște și de relaxare încăperii. Combinația de culori negru-roșu se potrivește, de asemenea, de minune pentru un dormitor în stilul retro.

 

Sursa foto: freshome.com