Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
12-05-2013 / Blog amenajari locuinte
Stilul mediteranean, inspiratie renascentista

Stilul mediteranean, de inspirație renascentistă, reprezintă o îmbinare naturală între eleganța, confort și relaxare. Ca și zone de dezvoltare, stilul mediteranean se întâlnește mai des în Franța, Spania, Italia sau Grecia.

 

În amenajările interioare ale stilului mediteranean se folosesc cu precădere materiale precum piatra, bambusul sau marmura. Ca și cromatică, se utilizează culori vii, precum albastrul deschis, movul, galbenul, portocaliul sau turcoazul. De asemenea, nu trebuie omise nici nuanțele de alb, care creează un aspect luminos încăperilor și se potrivesc de minune pentru pereți, mai ales daca aceștia sunt placați cu piatră naturală. 

 

Stilul mediteranean conferă o senzație de confort și de relaxare. De aceea, este bine să optați pentru materiale precum mozaicul, ceramica sau marmura. Acestea dau impresia de eleganță și bun gust. Ca piese decorative, se poartă cele confecționate din bronz sau alamă și decorațiunile cu teme marine.

 

Elementele de mobilier au o nuanță de rustic și conțin modele simple, dar viu colorate, bazate tot pe simplitate și bun gust. Se preferă portocaliul, galbenul sau albastrul marin.  Scopul este redarea unei imagini cât mai aerisite pentru locuință și, în același timp, cât mai primitoare.

 

Cum anume ar trebui totuși sa arate o locuință amenajată în stil mediteanean? La intrare este de sugerat să ai un element decorativ care să ducă cu gândul la mare. Un grup de scoici sau niște plante exotice sunt exemple perfecte în acest sens.  

 

Ideal ar fi ca în living să ai un hamac, alaturi de care să pui tot o plantă de origine mediteraneană. Lasă-ți imaginația să lucreze. Fii inventiv și original. De asemenea, fotolii sau canapele de bambus în culori vii, precum albastrul sau turcoazul, se pliază de minune pentru stilul mediteranean.

 

Măsuțele cu geamuri de sticlă sunt locurile perfecte unde poți pune scoici sau diverse pietre luate de pe malul mării. Acestea vor da o impresie de prospețime și te vor purta cu gândul la briza marină și la valurile apelor. Bărcuțele din lemn, tablourile cu diferite corabii sau nave maritime sunt și ele opțiuni de luat în seamă pentru livingul tău.

 

Baia perfectă pentru amenajările interioare în stilul mediteranean trebuie neapărat să fie colorată în nuanțe revigorante, precum bejul sau albastrul. Astfel, vei avea impresia că te afli într-un colț de lume, pe o plajă superbă, la marginea mării sau oceanului. Bambusul accentuează senzația de prospețime și de naturalețe, mai ales dacă optezi pentru un pic de nisip și scoici, așezate în borcănașe, la marginea căzii. 

    

Pentru bucătărie trebuie să știi că mozaicul înca este un trend. Gresia poate avea culori cât mai variate, precum turcoazul, verdele, galbenul sau chiar bleumarinul. Faianța albă se potrivește de minune cu celelalte culori enumerate mai sus. Mobilierul din bucătărie ar trebui să păstreze cât mai mult nuanța naturală a lemnului, așa ca mare atenție la ce culori folosiți.

 

Dormitorul trebuie să ofere o senzație de intimitate. Florile parfumate, lumânările de culoarea mării, lenjeria ușoară, albă și lămpile ambientale sunt elemente care nu au voie să lipsească. Alegerile cromatice îți aparțin în totalitate.

 

Surse foto: imtex.org, houzz.com, idesignarch.com