Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
25-07-2013 / Blog amenajari locuinte
Stilul elisabetan – Expresia gusturilor pretioase

Dacă alegeţi acest stil decorativ pentru o casă nouă sau un apartament nou, va trebui să aveţi mare grijă să nu amestecaţi între caracteristicile lui elemente ale altor moduri de amenajări interioare ce au marcat istoria, ci să studiaţi cu grijă trăsăturile sale distinctive.

 

Gândind înăuntrul cutiei

 

În primul rând, trebuie spus că stilul elisabetan poate fi apreciat cu adevărat atunci când este ales pentru casele spaţioase. Este important ca dimensiunile fiecărei încăperi să fie cât mai mari, deoarece mobilierul este destul de masiv, iar aerul general nu trebuie să fie unul aglomerat.

 

În al doilea rând, zugrăveala şi ornamentele murale trebuie adaptate ideii generale. Preţiozitatea acestui stil de amenajări interioare începe cu pereţii încăperilor.

 

Este indicat să placaţi măcar unul dintre pereţi cu lemn de stejar, lăcuit. Acesta va da o tonalitate caldă, primitoare camerei în care este folosit. De altfel, puteţi folosi lambriuri din lemn de stejar pe hol şi chiar în întreg livingul. Zugrăviţi restul peretului fie în nuanţe neutre (bej, crem, gri), fie în nuanţe precum vişiniu, cărămiziu şi verde măslină.

 

Pardoseala camerelor va trebui să fie realizată din parchet şi să nu fie acoperită în întregime de covoare. Atât covoarele, cât şi draperiile (interesant este faptul că în stilul elisabetan nu se folosesc doar la ferestre) trebuie să fie din materiale de calitate şi să respecte cromatic tonalitatea dată de pereţi.

 

Specificul mobilierului şi mobilier specific

 

Pentru stilul elisabetan, mobilierul ideal este cel masiv, a cărui lucrătură din lemn este executată cu măiestrie. Elementele de decor nu vor lipsi de pe suprafaţa pieselor reprezentative, acestea fiind create prin basorelief, prin încrestarea lemnului sau prin inserţii metalice.

 

Mobilierul din living va fi compus dintr-o canapea, câteva fotolii cu spătar înalt, o bibliotecă masivă (unde volumele ar trebui să fie legate în piele) şi o masă unde se vor lua toate cinele de sărbătoare, înconjurată de scaune identice, cu tapiserie uni, dintr-un material de calitate. Vazele cu flori proaspete nu ar trebui să lipsească.

 

În dormitor, lucrurile nu sunt cu mult mai diferite dacă doriţi să menţineţi stilul de amenajări, aşa cum este recomandabil. Se va păstra covorul cu ţesătură deasă, de calitate, iar mobilierul va fi, de asemenea, masiv. Totuşi, biblioteca din living va fi aici înlocuită cu un şifonier sau un mini-dressing, în funcţie de spaţiul disponibil, canapeaua va fi înlocuită cu un pat cu tăblie, iar masa va fi tăiată de pe listă, împreună cu scaunele sale. Totuşi, dacă există destul loc, aţi putea aşeza două fotolii unul în faţa celuilalt, alături de o masă la nivelul acestora, unde puteţi lua micul dejun în zilele de răsfăţ.

 

În baie ar trebui să îşi facă loc, printre instalaţiile sanitare albe, cu baterii din bronz, printre suporturile pentru prosoape şi etajerele pentru lumânări parfumate şi o comodă într-o singură culoare, albă sau maro, în care să fie încorporate două chiuvete, deasupra cărora să se afle câte o oglindă frumos înrămată: astfel, şi el şi ea vor avea spaţiul necesar pregătirilor şi vor putea împărtăşi câteva momente intime în plus.

 

Ornamente asortate

 

Ideal ar fi să găsiţi câteva tablouri, replici ale portretelor elisabetane şi ale lucrărilor cu peisaje ale epocii: dimensiunile acestora trebuie să fie direct proporţionale cu dimensiunile încăperilor în care vor trona. Nu uitaţi nici de vazele pentru flori, nici de draperiile amintite mai sus.

 

Pentru a da un aer istoric camerelor, puteţi utiliza obiecte de decor vintage (felinare, urne, lampadare, sfeşnice, vaze, obiecte din porţelan etc). De asemenea, ar fi minunat dacă aţi găsi în magazinele cu antichităţi săbii, scuturi sau drapeluri cu însemnele familiilor regale – acestea ar fi, fără doar şi poate, cireaşa de pe tort.

 

Sursa foto: houzz.com