Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
23-07-2013 / Blog amenajari locuinte
Spiritul mediteranean captiv in noua locuinta

Stilul mediteranean trebuie să surprindă şi spiritul latino, pasiunea şi dinamismul acestei zone culturale. Dintre toate, poate că acesta este cel mai apropiat de spiritul românesc şi, deci, dintre cele mai recomandabile pentru amenajarea unei case noi sau a unui apartament nou.

 

Zugrăveala şi ornamentele murale

 

În comparaţie cu stilurile discutate până acum, cel mediteraneam este puţin mai îndrăzneţ, puţin mai permisiv şi ceva mai expresiv, în sensul toletanţei şi utilizării ornamentelor şi a paletelor cromatice.

 

Începând cu felul în care sunt zugrăviţi pereţii, trebuie să acordaţi atenţie texturilor alese pentru amenajarea unui apartament nou. De obicei, vopseaua folosită pentru văruit va avea şi măcar un strop de culoare, în multe cazuri ajungând chiar să aibă nuanţe intense, în funcţie de preferinţele proprietarului. De asemenea, este important să plănuiţi dinainte textura zugrăvelii: modelele pot fi făcute din joc de pensulă, cu degetele sau  chiar cu perii unei mături – este preferat acest mod de vopsire, însă este întâlnit şi cel clasic, uniform.

 

În ce priveşte ornamentele murale, trebuie spus că acestea sunt foarte variate, însă în acest punct ne vom opri asupra unui singur element: etajerele. Apreciind suvenirurile şi fotografiile de familie înrămate, stilul mediteranean propune etalarea acestora pe rafturi individuale, aşezate pe unul dintre pereţi, de obicei pe cel mai îngust, unde nu încape nimic altceva. De asemenea, aceste ornamente pot fi aşezate şi pe bordura superioară a şemineului, în cazul în care acesta există.

 

Preferinţele în materie de mobilier

 

Piesele de mobilier, în special canapelele, fotoliile şi patul, vor fi relativ joase, păstrând totuşi o oarecare distanţă până la sol, care să permită curăţarea eficientă a camerei. În partea de jos a mobilierului vor sta adesea ornamentele acestuia: deşi bazele sunt solide, vor avea măcar câteva onduleuri din material textil (în cazul huselor de pe canapele) sau din materialul din care sunt fabricate. Adesea, aceste modele vor avea motive vegetale, pentru un aer natural.

 

Înclinaţii şi tendinţe cromatice

 

Este important să ştiţi că stilul mediteranean foloseşte adesea mozaicul ca modalitate de decorare, indiferent că este vorba despre gresie şi faianţă, despre decorarea blatului unei mese sau despre placarea unui perete cu piese mici şi colorate. Prin urmare, amestecul de culori şi imprimeuri este una dintre constantele acestui stil şi puteţi experimenta cele mai îndrăzneţe combinaţii, fără a risca să daţi greş în amenajarea noii dumneavoastră case.

 

Printre culorile preferate sunt cele care se regăsesc în nuanţele maritime, respectiv verdele şi albastru. Totuşi, în funcţie de regiune şi de preferinţele dumneavoastră, acestea pot fi combinate cu maro, violet sau galben, cu nuanţele adiacente. Roşul nu va fi niciodată folosit simplu, ci în combinaţie cu nuanţele neutre (crem, bej, gri) sau chiar cu negru, indigo sau alb. Dintre nuanţele metalice, se preferă bronzul şi fierul forjat.

 

Iluminare şi accesorii decorative

 

Între produsele pentru iluminare, preferatele sunt felinarele şi veiozele nu prea simple, dar nici prea pompoase. Sunt folosite şi spoturile luminoase, însă în special în bucătărie şi baie, mai puţin în living şi dormitoare.

 

Întotdeauna în living va exista măcar un ghiveci cu plante de interior pitice sau o vază cu flori colorate (poate chiar flori de câmp), măcar un tablou sau o fotografie înrămată (indiferent că este o imagine cu familia sau doar o fotografie artistică) şi măcar câteva lumânări sau obiecte decorative (figurine sau urne de diferite dimensiuni, forme şi culori) pe măsuţa de cafea.

 

Privind celelalte decoraţiuni şi accesorii, trebuie spus că, atât în cazul huselor pentru pernuţele decorative, cât şi în cazul covoarelor, se preferă ţesăturile strânse, bătute, din materiale precum in, bumbac sau chiar fire de cânepă.

 

Surse foto: freshome.com, 3dhousedownload.com