Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
22-07-2013 / Blog amenajari locuinte
Simplu, calculat si confortabil – stilul finlandez

Stilul finlandez, asemeni celui danez, mizează pe simplitate şi naturaleţe şi este orientat spre materiale cât mai puţin prelucrate. Potrivit mai ales caselor de vacanţă, dar adaptabil locuinţei de zi cu zi, acest stil satisface toate necesităţile unui trai decent, permiţând în acelaşi timp dezvoltarea fanteziei şi exploatarea confortului.

 

Definire prin negaţie

 

Stilul finlandez se defineşte prin lipsa detaliilor gratuite şi a ornamentelor inutile. Sunt evitate piesele de mobilier în stil baroc, cele cu înflorituri şi onduleuri care nu au un simţ practic, ci unul pur estetic, specific secolelor trecute.

 

Husele şi covoarele nu vor acea ciucuri, lustrele vor fi cât mai simple (nici vorbă de candelabre), bibelourile vor fi evitate, iar suvenirurile păstrate în dulapuri sau vitrine, dar nicidecum la fel de expuse precum suntem obişnuiţi să le vedem. Oglinzile şi tablourile vor fi fără ramă sau cu una foarte subţire, într-o culoare cât mai discretă.

 

Cromatica interioară finlandeză

 

Culorile camerei sunt, de obicei, date de tapet sau de covor. Tendinţele majoritare din acest punct de vedere sunt aplecate asupra culorilor reci şi se profită din plin de multiplele nuanţe ale acestora. Se acceptă chiar şi imprimeurile (geometrice sau vegetale), atât timp cât acestea se încadrează în partea „răcoroasă” a paletei cromatice.

 

De regulă, pereţii vor fi zugrăviţi în alb sau crem, rareori gri sau bej. Dacă aceştia sunt placaţi cu lemn sau dacă tavanul este realizat din grinzi, se va alege albul pentru a vopsi pereţii şi tavanul.

 

Instalaţiile sanitare vor fi albe, iar bateriile şi accesoriile corespondente vor fi din sticlă simplă (etajerele) sau din metal (fier forjat sau aluminiu – produse ce pot fi negre sau argintii, dar nu strălucitoare).

 

Stil de mobilare şi aprecierea spaţiului

 

Se vor folosi piese de mobilier care nu sunt ostentative ca dimensiuni sau ornamente şi se apreciază mult spaţiul liber şi lumina. De exemplu, diningul nu va fi separat de living decât la nivel ideologic, prin aşezarea specifică a mobilierului: de regulă nu se folosesc pereţi despărţitori sau paravane, ci se adoptă un stil cât mai deschis. Apartamentele amenajate în stil finlandez mizează pe discreţie, pe confort şi pe ideea de deschidere şi de simplitate.

 

Prin urmare, mobilierul nu va bloca lumina naturală, iar perdelele alese vor fi dintre cele ce permit trecerea luminii. Ferestrele ideale ar fi unele mari, cu tâmplărie albă, de preferat din lemn – valabil mai ales pentru casele de vacanţă, deoarece casele şi apartamentele noi puse la vânzare sunt deja dotate cu termopane.

 

Accesorii şi decoraţiuni

 

Totul va trebui să aibă o utilitate şi o semnificaţie, aceasta este regula de bază. Prin urmare, numărul pernuţelor decorative de pe canapeaua din living va fi maximum şase, iar în dormitor nu vor fi mai mult de patru perne.

 

De asemeni, veiozele şi lustrele vor fi amplasate doar în asupra zonei de lucru sau, respectiv, în mijlocul tavanului, pentru iluminarea clasică a camerei.

 

Printre accesoriile preferate se vor afla fotografiile de familie înrămate şi aşezate la loc de cinste, în grupuleţe: fie pe etajera şemineului, fie pe jumătatea superioară a unui perete, fie pe biroul principal.