Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
01-06-2013 / Blog amenajari locuinte
Sfaturi utile pentru amenajarea garsonierei

În amenajarea unei garsoniere este nevoie de folosirea spaţiului disponibil în cel mai eficient mod şi de delimitarea zonelor camerei în funcţie de utilitatea lor, astfel încât să poată înlocui cu succes camerele unui apartament. Aşadar este nevoie de multă planificare, însă rezultatele vor merita efortul.

 

Pentru amenajarea garsonierei veţi avea nevoie de mobilier cât mai puţin voluminos, de obiecte de decor cât mai deschis colorate şi, eventual, mobilă cu dublă utilizare.

 

De asemenea, se va dovedi utila o compartimentare a camerei principale. Pentru acest lucru există diverse variante: fie paravanul japonez (panou shoji), pentru un plus de intimitate şi de eleganţă, fie un perete fals, mobil, pe care să îl puteţi folosi ca avizier pentru a ataşa fotografii îndrăgite şi bilete pentru partenerul sau partenera de viaţă.

 

Dacă sunteţi o fire mai romantică, puteţi folosi o draperie: de preferat roşie sau vişinie şi din catifea.

 

O altă variantă pentru delimitarea zonei de dormit de „living” este biblioteca: puteţi alege o bibliotecă joasă, care să nu limiteze câmpul vizual, sau un dulap deschis pe ambele laturi.

 

Pentru a ocupa mai puţin spaţiu, patul poate fi ori un pat de două persoane (dar nu matrimonial), ori o canapea extensibilă (dacă are încorporată şi ladă pentru lenjeria de pat este chiar mai bine), ori un pat rabatabil (ideal dacă sunteţi o fire petrecăreaţă – veţi obţine spaţiu în plus instant!).

 

Este bine ca patul să fie cât mai aproape de fereastră şi dulapul în colţul opus. Optaţi pentru mobilier cu lucrătură fină, cât mai simplă, astfel încât aspectul final să nu fie unul încărcat şi apăsător.

 

Nu uitaţi să folosiţi culori cât mai vii, calde, de preferat: creează o atmosferă destinsă, ceea ce este de dorit într-un apartament mic. Cele mai recomandate culori sunt cele deschise: alb, crem, gri deschis şi pasteluri, pentru că acestea dau impresia unui spaţiu mai larg.

 

De altfel, dacă preferaţi culorile mai închise, nuanţele pământii, nimic nu vă opreşte să le folosiţi pe acelea: nu contează ce sfaturi vă dă zugravul. Totuşi, dacă în decorarea unei garsoniere noi folosiţi culori închise, nu uitaţi să folosiţi contrapuncte cromatice (alb, crem, galben sau culori puternice, dar calde) şi corpuri de iluminat cât mai multe şi mai diverse.

 

În locul canapelei puteţi folosi o băncuţă cu dublu rol: aceasta va fi de fapt o ladă pentru depozitarea obiectelor folosite mai rar sau într-un alt sezon (pilota, cortul sau sacii de dormit) care va fi buretată şi tapisată, transformându-se astfel într-unul dintre cele mai chic piese de mobilier. Dacă pentru acest lucru folosiţi lada de zestre a bunicii, este cu atât mai bine: veţi avea mobilier vintage!

 

Alegeţi mobilier cât mai mic şi, din nou, cu un design cât mai simplu. Evitaţi suplaaglomerarea camerei. Nu lăsaţi niciun colţ neexploatat: acolo unde este puţin spaţiu se poate afla un coş pentru rufe, câteva rafturi pentru cărţile şi suvenirurile preferate sau un ghiveci cu planta favorită care să purifice aerul din încăpere. O ultimă recomandare, pe care o veţi întâlni destul de des, de altfel, este folosirea unei oglinzi, pentru iluzia unui spaţiu vast.

 

Surse foto: freshome.com, marthastewart.com