Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
05-08-2013 / Blog amenajari locuinte
Recomandari pentru proprietarii de pisici

Dacă iubiţi animalele, dar vi se pare că un câine are nevoie de prea mult timp şi de prea multă atenţie, atunci puteţi să adoptaţi o pisică: nu are nevoie de la fel de multă hrană, nici de plimbări, nici de prea mult chin pentru dresaj. Poate fi la fel de drăgăstoasă ca un câine sau poate chiar mai lipicioasă şi îşi face nevoile la oliţă. Totuşi, în acest caz, casa dumneavoastră va avea nevoie de câteva ajustări.

 

Despre servirea mesei

 

În ce priveşte mâncarea pisicilor, depozitarea şi servirea acesteia, trebuie să ştiţi că aceste detalii pot da bătăi de cap, mai ales la început. Şiretenia pisicilor este un lucru cunoscut, la fel ca faptul că sunt mofturoase. Prin urmare, este recomandat să le hrăniţi cu feluri diferite de mâncare, hrană umedă şi hrană uscată alternativ. De asemenea, va trebui ca mâncarea să fie depozitată într-o cutie de lemn sau de metal pe care să nu o poată deschide - în caz contrar va rupe pungile şi va mânca până când va ajunge ca Garfield.

 

Încercaţi pe cât posibil să ţineţi castronaşele pisicii în bucătărie şi să o obişnuiţi să mănânce la ore fixe: hrăniţi-o atunci când mâncaţi şi dumneavoastră (mesele principale ale zilei). Încă un detaliu: aşezaţi castronelele cât mai jos şi cât mai aproape de perete, într-un loc unde să nu vă stea în cale şi să riscaţi să le răsturnaţi.

 

Pe lângă castronaşul pentru apă, cel pentru mâncare uscată şi cel pentru mâncare umedă, va trebui ca „bufetul” pisicii să conţină şi un ghiveci micuţ cu iarba mâţei sau grâu încolţit – iarba va ajuta la tranzitul intestinal.

 

Igiena – un detaliu important

 

Pisicile nu au nevoie de băi, în general. Ele se ocupă singurele de igienă. Totuşi, ar fi ideal să aveţi un loc (de preferat în curte sau în balcon) unde să le puteţi peria periodic.

 

În privinţa igienei există un singur aspect căruia trebuie să îi acordaţi atenţie: litiera pisicii trebuie întotdeauna să fie curată. Fiecare pisică are nevoie de propria cutie în care să îşi facă... nevoile, iar dacă aceasta nu este curată, există posibilitatea ca felinele dumneavoastră să se revolte şi să îşi facă treburile şi în locuri neamenajate. Recomandăm aşternutul granulat pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din zona „toaletei” pisicilor.

 

Timpul pentru joacă

 

Este foarte important să vă învăţaţi pisica încă de mică să îşi ascută gheruţele într-un singur loc: pe un buştean adus de afară sau pe un stâlp din cele pe care le puteţi găsi în orice pet shop; altfel, canapelele, paturile şi noptierele dumneavoastră vor avea de suferit.

 

Atenţie: nu obişnuiţi pisica să se joace cu părţi din corpul dumneavoastră  pentru a evita atacurile neprevăzute (ea va crede că este în joacă, dar cineva s-ar putea să sufere zgârieturi grave); oferiţi-i jucării speciale.  Acele căsuţe compleze cu tuneluri, nivele, stâlpi şi jucării atârnătoare sunt ideale pentru orice pisică.

 

Culcuşul

 

Unde doarme pisica? Nu o obişnuiţi să doarmă în pat cu dumneavoastră dacă vă doriţi să nu aveţi lenjerii persane: părul de pisică intră foarte uşor în ţesătura lenjeriilor, dar se scoate foarte greu. Prin urmare, ideal este ca patrupeda miorlăită să aibă propriul culcuş.

 

Pisicile apreciază diversitatea, motiv pentru care este recomandat să aibă un loc înalt unde să doarmă şi unul la nivelul solului. De asemenea, dacă se obişnuieşte cu prezenţa dumneavoastră în casă va dori să doarmă acolo unde vă desfăşuraţi activitatea, chiar dacă vă mutaţi de pe canapeaua din living la birou şi de acolo la bucătărie, pisica va vrea să doarmă cât mai aproape de persoana cu care petrece mai mult timp liber.

 

Precauţie pentru casa dumneavoastră:

 

Materiale de care nu se lipeşte părul sau de pe care se îndepărtează cu uşurinţă – suprafeţele sintetice, în general, sunt cele care se curăţă uşor.

 

Alegeţi, pe cât posibil, piese de mobilier cu suprafeţe rezistente la frecat, dar şi la zgârieturi: eventual din cele foarte dure, ori cu imprimeuri şi scobituri din fabrică – astfel, dacă se adaugă câteva amprente pisiceşti, nu vor sări în ochi.

 

Evitaţi creşterea plantelor otrăvitoare în casă – pisicile sunt tentate să ronţăie orice vegetală au la îndemână. Tot la capitolul „de evitat” este şi creşterea simultană a papagalilor, peştilor, hamsterilor sau a oricărei alte vietăţi mai puţin voluminoase. De asemenea, ar fi indicat să evitaţi să lăsaţi ferestrele deschise dacă locuiţi la înălţime, chiar dacă aveţi plase de ţânţari - acestea vor căpăta în scurt timp modele noi.

 

Dacă vă doriţi mai multe animale, adoptaţi-le pe rând, astfel încât să le puteţi obişnui să îşi facă nevoile unde trebuie şi să reuşiţi să le arătaţi ce au voie şi ce nu.