Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
08-05-2015 / Blog amenajari locuinte
Provocare in home design: amenajarea camerelor inguste

Dacă este prima dată când amenajaezi o locuinţă, oricum este dificil. Dacă nu ai niciun ajutor de încredere, poate fi chiar şi mai greu. Dar dacă mai ai şi încăperi cu o structură ciudata, atunci... chiar ai nevoie de niţel ajutor. Măcar un sprijin moral dacă nu şi unul fizic, eventual specializat în amenajări interioare.

 

Pentru că nu toată lumea are în familie sau între prieteni un designer de interioare, ne-am decis că ar fi mai bine să îţi oferim câteva recomandări şi în ce priveşte amenajarea unei camere lungi şi înguste. Aşadar, trage aer în piept şi urmăreşte-ne.

 

Lăţire... estetică

 

Aşa cum ajutorul culorilor deschise şi al oglinzilor poţi face un spaţiu mic să pară mai încăpător poţi face şi un spaţiu îngust să pară mai lat. Vei avea nevoie, desigur, de lumină din plin, dar şi de câteva elemente... de stil. De exemplu, imprimeuri care să mizeze pe lăţimea camerei (modelele din cuverturile de pe pat sau canapea, modelele din covoare, modelele din perdele şi aşa mai departe).

 

Apoi, oricât de îngustă ar fi camera, fă loc pentru accesorii aşezate simetric de o parte şi de alta a unui obiect masiv – această imagine va transmite creierului ideea că, oricât de îngust ar fi spaţiul, întotdeauna mai este loc pentru încă ceva pe lângă mobilierul masiv.

 

Joc de lumină

 

Lumina întotdeauna are un rol important în amenajarea camerelor, iar felul în care sunt dispuse corpurile de iluminat, precum şi tipul acestora contează cu atât mai mult în spaţiile înguste şi în camere mici. Ideal ar fi să plasezi un corp de iluminat lângă o oglindă, pentru a spori puterea de iluminare a acestuia şi pentru a răspândi mai bine lumina în mai multe colţuri ale spaţiului respectiv. De asemenea, dacă în camera îngustă pe care o ai de decorat există o fereastră, recomandat este să atragi atenţia asupra ei (v. Foto 2).

 

Împărţirea spaţiului

 

Un spaţiu îngust nu înseamnă în mod necesar că este şi mic, ci doar că lungimea camerei este mai mult decât dublul lăţimii acesteia – impresia de spaţiu îngust este creată. Pentru a atenua această impresie, poţi împărţi camera în mai multe zone pe lungimea acesteia. Nu este obligatoriu să foloseşti paravane sau pereţi falşi – te poţi folosi numai de felul în care este poziţionat mobilierul. Desigur, va trebui să ţii cont în mod permanent de căile de acces.

 

Oglinzi şi texturi

 

Dacă o cameră este foarte lungă, poţi crea impresia că acest spaţiu are mai multe de oferit prin poziţionarea strategică a unei oglinzi pe lăţimea camerei (latura mai scurtă) şi prin jocul de texturi: dacă se creează impresia că acel spaţiu este şi înalt, atunci faptul că încăperea este lungă este mai puţin frapant.

 

Distragerea atenţiei

 

Distrage atenţia privitorului cu ajutorul unor obiecte de mobilier sau cu elemente decorative cu un design surprinzător sau cu un colorit puternic. Poţi face din acel obiect surprinzător centrul de greutate al camerei şi, astfel, toate celelalte obiecte de decor vor fi alese în funcţie de acesta. Faptul că totul va părea că gravitează în jurul unui singur obiect va distrage atenţia de la dimensiunile camerei şi compartimentarea locuinţei sau a încăperii.

 

Sursa foto: houzz.com