Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
14-09-2013 / Blog amenajari locuinte
Prin ochi de artist

Uneori, artiştii sunt greu de înţeles, însă nu trebuie decât să privim prin ochii lor pentru a găsi rostul fiecărui detaliu al lucrărilor lor. Iată care sunt câteva dintre constantele perspectivei artistice...

 

Inspiraţia vine din mediul înconjurător

 

Felul în care artiştii au crescut, lucrurile pe care le-au învăţat, cele pe care le-au experimentat, cele pe care le-au vizitat – totul le influenţează perspectiva şi modul în care îşi reprezintă emoţiile şi gândurile.

 

Indiferent că este vorba despre pictură, sculptură sau fotografie, experienţele anterioare îşi pun amprentele pe fiecare lucrare. Poate că nu întreaga istorie în acelaşi timp, poate doar fragmente, însă întotdeauna va exista un fundament autobiografic în lucrările realizate.

 

Inspiraţia vine şi din interior

 

Prin autoanaliză, se pot descoperi lucruri înspăimântătoare sau magnifice. Când emoţiile provocate de analiza lumii interioare sunt destul de puternice, acestea cer să fie reprezentate. De obicei, de aici se naşte abstractul, pentru că multe dintre trăiri nu pot căpăta o formă uşor de definit şi de recunoscut.

 

Inspiraţia, de fapt, nu are o sursă prestabilită

 

Există atâte culturi pe lume şi o istorie culturală atât de vastă, încât poate exista impresia că tot ce putea fi creat a fost deja creat. În fapt, nu există ceva mai fals ori mai ambiguu. Inspiraţia poate veni din natură, din interior, din oameni, în propria experienţă, dintr-o singură cameră, de la animalele de companie, de la prieteni şi aşa mai departe – tocmai de aceea găseşte mereu noi moduri de expresie şi de reprezentare.

 

Comunicarea contează

 

Mai ales pentru artiştii care lucrează pe comenzi, comunicarea este foarte importantă. În primul rând, pentru a combina propriul talent şi propria viziune cu cea a clientului, astfel încât rezultatul să fie mulţumitor pentru ambele părţi; în al doilea rând, pentru a-şi putea dezvolta spiritul creator şi abilităţile de exprimare – mesajul comunicat prin artă nu este suficient supravieţuirii într-o comunitate.

 

De altfel, un artist izolat este un artist mort sau unul care va muri în curând: izvorul interior al inspiraţiei nu este nelimitat, oricât de plăcut ar fi acest gând. Comunicarea contează pentru artişti şi pentru a putea fi recunoscuţi în timpul vieţii lor şi recompensaţi în timp util pentru talentul şi viziunea inedită de care dau dovadă.

 

Artiştii sunt alt fel de antreprenori

 

Nu sunt în mod obligatoriu îmbrăcaţi în costume elegante ori în salopete, nu pot fi recunoscuţi după înfăţişare, dar sunt şi ei oameni de afaceri. Se spune că nu se poate trăi din artă, dar se poate, dacă există destulă ambiţie, destulă dorinţă de lucru şi destul har. Cunoştinţele şi legăturile sociale care contribuie în mod considerabil la creşterea artistului se creează în timp, la fel ca în orice altă afacere. Arta poate fi numită o afacere a frumosului.

 

O operă de artă trebuie să fie la fel de valoroasă pentru creator şi pentru posesor

 

Aţi putea crede că afirmaţia de mai sus este valabilă doar pentru lucrările executate în urma unei comenzi. Acest lucru este adevărat, deoarece în cazul în care clientul nu este mulţumit, artistul va trebui să revină asupra lucrării sale, să o refacă ori să înceapă un nou proiect. Totuşi, acest lucru nu este decât jumătate din adevăr: chiar şi clienţii care se orientează către lucrări deja executate trebuie să aprecieze cu adevărat acea operă de artă, să se regăsească în ea, să poată descifra ceva din învălmăşeala de culori ori din multitudinea de linii.

 

Preţul este întotdeauna justificat

 

Cifrele asociate fiecărei opere de artă include mai multe lucruri care uneori sunt omise de către cumpărător. În primul rând, este vorba despre o resursă neregenerabilă: timpul. În al doilea rând, trebuie asigurate materialele necesare realizării lucrării. În al treilea rând, preţul va fi corelat şi numelui artistului, stilului său de viaţă şi altor necesităţi ale acestuia, în calitatea sa de antreprenor: servicii de contabilitate, achitarea plăţii spaţiului închiriat pentru organizarea galeriei, modalităţi de promovare şi aşa mai departe.

 

Arta este între joacă şi plăcere

 

A fi artist este adesea un prilej de bucurie şi de joacă. Însă a lucra la o operă presupune timp, sudori, muncă fizică şi intelectuală, până în momentul în care acel „ceva” este perfect. Regula de bază a oricărui artist este aprecierea propriei lucrări, regulă ce se aplică şi în alegerea cadourilor: dacă însuşi artistul nu poate fi mândru de lucrarea sa, nu se poate aştepta ca altcineva să o aprecieze.

 

Sursa foto: houzz.com