Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
21-06-2013 / Blog amenajari locuinte
Piese de mobilier pentru eficientizarea spatiului

Cu cât apartamentul sau casa sunt mai mici, cu atât apreciaţi mai mult fiecare centimetru pătrat pe care îl salvaţi. Aşadar acesta trebuie să fie primul criteriu de care să ţineţi cont în timp ce vă decoraţi noul cămin: spaţiul disponibil. De asemenea, trebuie să luaţi în calcul şi de cât spaţiu aveţi nevoie în fiecare cameră atunci când toate piesele de mobilier vor fi la locul lor.

 

Care este, deci, reţeta pentru o locuinţă mai încăpătoare?

 

În primul rând, veţi avea nevoie de foarte multă organizare, răbdare, perspectivă şi de multe calcule. În al doilea rând, va trebui să alegeţi întâi obiectele principale de mobilier, apoi pe cele secundare şi abia apoi decoraţiunile. Toate aceste alegeri le veţi face în funcţie de spaţiul, timpul şi resursele materiale disponibile.

 

Piese de mobilier suspendate

 

În bucătărie şi în baie avem nevoie de mai mult spaţiu la nivelul la care umblăm, însă există spaţii care adesea nu sunt folosite la potenţial maxim – pentru aceste situaţii au fost inventate dulapurile suspendate.

 

Puteţi folosi, în locul acestora, rafturi din lemn sau sticlă (aluminiul nu se mai află în tendinţe anul acesta) pentru a aşeza setul de borcane pentru condimente, biscuiţi şi cafea sau ghivece cu flori – acestea vor oferi încăperii un aspect mai vesel şi mai plăcut.

 

Mobilier cu dublă utilizare

Utilizaţi lăzi din lemn pentru a depozita obiecte care nu sunt necesare tot timpul anului. Aşezaţi peste acestea huse moi, cu tapiserie colorată şi veţi avea una dintre cele mai drăguţe canapele-instant.

 

În camera copiilor, alegeţi paturi care nu au loc liber dedesubt, ci sertare încăpătoare pentru pilote şi perne. Oriunde aţi avea nevoie de dulapuri, alegeţi din acelea înalte până în tavan şi cu un aspect cât mai simplu: vor da impresia unui spaţiu aerisit şi încăpător şi vor permite depozitarea mai multor obiecte dincolo de uşile frumos finisate.

 

Exploataţi fiecare colţ al casei şi fiecare piesă de mobilier.

 

Decorarea pe înălţimea fiecărei încăperi

 

Folosiţi dulapuri înguste, dar cât mai înalte şi cât de multe rafturi şi etajere pentru depozitarea obiectelor personale. Pentru un aspect cât mai simplu şi, deci, mai puţin încărcat, optaţi pentru dulapurile închise.

 

Cu puţină imaginaţie, poate că nici nu va fi nevoie de atât de multe rafturi şi dulapuri. Iată o idee frumoasă pentru un aspect plăcut al livingului: aşezaţi cărţile sub forma unor coloane, creând astfel sugestia unui defileu literar. Această variantă este valabilă însă numai dacă nu aveţi copii care să poată dărâma coloanele sau dacă nu doriţi să răsfoiţi din când în când acele cărţi.

 

Tot ce se poate plia

 

Nu subestimaţi utilitatea canapelelor extensibile sau al paturilor rabatabile. Canapelele au un plus, putând fi folosite şi în timpul zilei, când sunt strânse. De altfel, ele sunt prezente în aproape orice casă. Totuşi, paturile rabatabile încă nu au cucerit piaţa românească: dacă doriţi să profitaţi de avantajul unui spaţiu mai larg prin rabatarea patului, dar nu vă atrage aspectul pe care acesta îl are când este strâns, puteţi oricând să îl accesorizaţi cu câteva rafturi unde să aşezaţi fotografii de familie sau alte decoraţiuni mici şi simpatice sau îl puteţi folosi ca pânză pentru o pictură contemporană.

 

De asemenea, într-o bucătărie îngustă puteţi folosi mese rabatabile şi scaune pliante. Dacă acestea din urmă fi se pare că au un aspect prea formal sau prea ieftin, nu exitaţi să le accesorizaţi. Folosiţi huse colorate sau pictaţi-le chiar dumneavoastră cu modelele preferate sau apelaţi la ajutorul unui prieten – puţină culoare face totul să arate mai bine.

 

Sursa foto: freshome.com