Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
30-06-2013 / Blog amenajari locuinte
Pe taramul Craiesei Zapezii

Pentru că unele persoane sunt mai atrase de culorile şi anotimpurile reci, este necesar să proiectăm locuinţa perfectă pentru acestea. Mai ales dacă este vorba despre un apartament nou sau o casă nouă, amenajările interioare pentru fiecare încăpere pot da de lucru mai mult decât am crede iniţial.

 

Apartamentul ideal pentru persoanele iubitoare de culori reci va avea, cel mai probabil, mobilier simplu, ales în special pentru utilitatea sa şi mai puţin pentru aspect. Nu vor alege nici decoraţiuni bombastice, nici nu îşi vor spune povestea pe toţi pereţii.

 

Decoraţiunile preferate vor fi din sticlă (colorată sau nu), din metal (aluminiu, bronz, argint etc) sau din materiale care se aseamănă din punct de vedere estetic.

 

Totuşi, pentru că o casă în totalitate zugrăvită în culori reci ar fi prea ostilă, este recomandată alternarea acestora cu nuanţe neutre şi mai ales cu nuanţe maronii, acestea din urmă fiind, în esenţă culori calde, deşi nu sunt percepute astfel.

 

Culori reci în dormitor

 

Mai ales în dormitor, va trebui să aveţi mare grijă în alegerea tonalităţilor folosite, astfel încât să nu ucideţi orice urmă de romantism.

 

Pentru a estompa culorile, puteţi folosi draperii groase, care să nu permită trecerea luminii şi, astfel, să puteţi controla zonele luminate şi, deci, zonele colorate (ochiul uman nu poate distinge culori în absenţa unei lumini suficiente).

 

De asemenea, puteţi folosi oglinzi pentru hrănirea fanteziilor sau/şi pentru a crea impresia unui spaţiu mai vast. Alegeţi mobilier cât mai simplu, cu margini bine finisate şi, eventual, rotunjite. Nu ezitaţi să alegeţi câteva perne de decor şi nu uitaţi să aşezaţi în cameră veioze şi lumânări, astfel încât să puteţi controla tipul de lumină şi intensitatea acesteia.

 

Living răcoros

 

Livingul este o camera ceva mai permisivă din punct de vedere al cromaticii. Puteţi alege ornamente aparţinând întregii game de culori reci: albastru, verde, violet, cu toate nuanţele şi tentele lor – le puteţi combina sau puteţi rămâne fideli unei singure culori, pe care să o utilizaţi în diferite nuanţe sau combinaţii cromatice neutre (alb, negru, bej, gri, crem, maro).

 

Piesele de mobilier sunt aceleaşi: canapea, dulap, măsuţă pentru cafea, comodă pentru televizor, la care puteţi adăuga un birou, fotolii sau alte piese care consideraţi că se potrivesc decorului.

 

Bucătărie

 

Pentru o bucătărie polară este recomandat albastrul, aceasta fiind culoarea complementară a portocaliului (nuanţa recomandată în mod obişnuit în bucătării). Acesta poate varia de la nuanţe de bleu până la bleumarin, ceea ce ar crea diversitatea necesară decorării în nuanţe reci.

 

Folosiţi cât mai mult alb, dar şi obiecte vintage, dulapuri din lemn vopsit cu alb, etajere pe care să aranjaţi condimentele sau ulcelele din lut ars. Stilul eclectic este, poate, cel mai indicat pentru această zonă, deşi ar putea părea contradictoriu cu premisele noastre. Gândiţi totul în perspectivă şi nu puteţi da greş.

 

Baia rece, dar nu prea rece

 

Pentru a nu crea o baie-clişeu, recomandarea este să nu apelaţi la nuanţe de albastru, ci să vă orientaţi spre verde sau gri. De asemenea, trebuie să luaţi în considerare numeroasele nuanţe de verde, gri sau albastru (dacă nu vă puteţi despărţi, totuşi, de această culoare).

 

Poate că nu există loc mai bun pentru un jacuzzi! De asemenea, s-ar putea să vă doriţi să completaţi peisajul cu un bambus sau câteva ferigi.

 

Nu uitaţi de faptul că puteţi combina nuanţele de verde cu alb, gri, bej, crem, maro sau negru, în funcţie de atmosfera pe care doriţi să o creaţi. Pentru un aer mai formal, orientaţi-vă spre gri, alb sau negru şi accesoriile din sticlă sau metal, iar pentru o atmosferă mai primitoare, încercaţi nuanţele de maro, bejul şi cremul, precum şi accesoriile din lemn sau bronz.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com, realsimple.com