Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
03-10-2013 / Blog amenajari locuinte
Iluminarea artificiala – un soi de magie

Veioza potrivită va schimba în totalitatea aspectul unei încăperi. Veioze, felinare, lămpi... indiferent de numele corpului de iluminat, forma şi culoarea sa trebuie să se potrivească încăperii din care face parte.

 

De ce este iluminarea artificială un soi de magie? Desigur, această afirmaţie nu are nicio legătură cu scepticismul Evului Mediu, ci se referă la faptul că în funcţie de modul de iluminare pe care îl alegeţi puteţi da unei încăperi un aer misterios, un aer jucăuş, un aer romantic sau unul sobru.

 

Jocurile luminii vor depinde într-o oarecare măsură şi de culoarea pe care o alegeţi pentru pereţi şi de obiectul pe care se propagă prima dată lumina, iar acest lucru trebuie luat în calcul atunci când alegeţi iluminarea cu spoturi luminoase şi când alegeţi locul pentru lămpi şi lumânări.

 

Felinarele sunt recomandate în general pentru coridoare şi pentru exterior, deoarece dau impresia unui spaţiu ceva mai formal, mai rece sau, poate, un aer vintage, dacă felinarele obişnuite sunt înlocuite cu lămpi pe gaz sau cu unele care se aseamănă.

 

Lumânările şi ghirlandele luminoase au de asemenea farmecul lor şi ajută la crearea unei atmosfere romantice pentru oamenii mari sau, în special cele din urmă, la crearea unui mediu feeric pentru cei mici – poveştile cu zâne sunt mai credibile dacă zeci de licurici artificiali clipesc dinaintea ochilor.

 

În afara acestora, sunt corpuri de iluminat care sunt folosite cel mai des în case, indiferent de poziţionarea geografică: veiozele.

 

Alegerea veiozei se va face în funcţie de înălţime, în funcţie de formă şi în funcţie de diametrul suportului şi al abajurului.

 

Proporţiile clasice ale veiozei, măsurile care asigură un aspect echilibrat al acesteia şi care permit acoperirea dedesupturilor (nimeni nu vrea să vadă becul, filamentele sau vreun fir rebel ieşit în urma unui şoc suferit de veioză în timpul transportului), presupun ca abajurul să aibă o înălţime echivalentă cu două treimi din înălţimea bazei.

 

Forma se referă atât la veioza propriu-zisă, cât şi la contururile obiectelor din jurul ei. Dacă baza veiozei este rotundă, este indicat ca şi abajurul să fie rotund. Aşezarea acesteia pe o masă rotundă este acceptată, însă va trebui ca undeva în apropierea lor să existe ceva care să aibă colţuri, pentru a crea impresia de stabilitate a acestei compoziţii. Dacă baza veiozei este pătrată şi doriţi să o aşezaţi pe o masă rotundă, recomandarea genejală este ca abajurul să fie şi el rotunjit.

 

Veiozele înalte pot avea orice tip de abajur: rotund, conic, pătrat sau neregulat. Totuşi, este recomandat ca într-un alt colţ al aceleiaşi încăperi să existe o veioză identică sau ca un alt ornament să împrumute ceva din aspectul unei veioze înalte solitare.

 

Specialiştii recomandă în cazul veiozelor clasice, create pe bază rotundă, ca abajurul să aibă un diametru mai amplu decât suportul cu minimum un centimetru... de jur împrejur.

 

Un alt criteriu de luat în calcul este aglomerarea camerei: dacă încăperea unde este necesară această veioză este deja foarte încărcată, va trebui ca noul ornament să fie cât mai simplu şi mai discret.

 

Alegerea veiozei în funcţie de transparenţa abajurului şi de gradul în care suportul său reflectă lumina este cel din urmă criteriu de care trebuie să ţineţi seama. Dacă doriţi dispunerea acestei noi veioze într-un loc pentru facilitarea lecturii şi nu doar pentru modificarea ambientului, veţi avea nevoie de o veioză cu abajur transparent şi cu un suport în care să nu se reflecte lumina direct în ochi – suportul va trebui să fie mat sau cu modele în relief.

 

Surse foto: houzz.com, decoist.com