Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
14-07-2014 / Blog amenajari locuinte
„Hai, liberare!”

Din când în când, ajungi acasă şi totul pare vraişte. Iar atunci primul lucru ce-ţi vine pe buze este, într-o formă sau alta, acesta: „Hai, liberare!”. Invoci un lucru ce nu poate fi bine definit, dar se referă la ordinea din casa ta, la curăţenia care trebuie să se facă aproape ca prin magie, curăţenie care trebuie să existe şi să îţi lase ţie mai mult spaţiu de joacă, mai mult loc de respirat şi aer mai bun de respirat.

 

Pune la punct un sistem.

 

În interiorul locuinţelor noastre, avem două posibilităţi de minimizare a dezastrului: coşul de gunoi şi reciclarea. Este aproape imperios necesar să „abuzezi” de ambele: aşază câte un coş de gunoi în fiecare cameră şi scoate sacul de gunoi după un algoritm potrivit necesităţilor tale şi ale casei tale pe care îl vei pune tu la punct. Apoi, încearcă să reciclezi tot ce poate fi reciclat, dar şi să selectezi gunoiul şi să îl duci la containerele speciale pentru fiecare categorie de reziduuri.

 

Creează un loc pentru lucruri uitate.

 

Mai ales dacă ai musafiri des, indiferent că sunt din familie sau dintre prieteni, se poate întâmpla ca cineva să uite câte ceva la tine. Undeva pe hol, aşază un coş pentru lucrurile uitate, aşa încât cel care le-a uitat să şi le poată recupera la o vizită viitoare şi să nu se rătăcească aceste obiecte prin casa ta, putând deveni o adevărată problemă obiectele care nu îşi au locul la tine acasă.

 

Identifică necesităţile şi intruşii.

 

Când te apuci de curăţenie, trebuie întotdeauna să te gândeşti din timp: ce este de păstrat, de ce ai avea mai multă nevoie? Ce obiecte nu ai mai folosit de multă vreme? Ce haine nu îţi mai vin? Ce pereche de încălţăminte a fost atât de purtată încât nu poate supravieţui până sezonul viitor? Aruncă tot ce nu îţi mai trebuie şi ocupă spaţiu în locuinţa ta. 

 

Eliberează-ţi casa de tot de este acolo degeaba! 

 

Creează un program pentru ordine.

 

Probabil ai înţeles până acum că există mai multe feluri de a face ordine: curăţenia generală, ordinea de sezon şi curăţenia de zi cu zi, care poate fi chiar „de zi cu zi” sau poate fi o dată la câteva zile. Programul îl vei face tot tu, desigur, însă va trebui să respecţi specificul fiecărui tip de curăţenie şi să încerci să păstrezi ordinea pentru cât mai mult timp.

 

Curăţenia generală este aceea când faci curat în toată casa, când întreaga locuinţă are parte de igienizare sau poate chiar de o schimbare a feţei: de reamenajare sau măcar de o mână proaspătă de var, de covoare duse la curăţătorie şi aşa mai departe.

 

Curăţenia de sezon presupune aruncarea obiectelor care nu mai sunt necesare, sortarea tuturor obiectelor pe care le deţii, depozitarea celor care nu sunt necesare în timpul sezonului care tocmai a început şi aducerea celor potrivite noului sezon mai la îndemână. De exemplu, vei duce în garaj sau vei muta în partea din spate a dulapului accesoriile şi instrumentele necesare pentru sporturile de iarnă la începutul verii, iar când se pregăteşte să vină iarna, vei ascunde costumele de baie şi loţiunile de plajă în cel mai de jos sertar, să nu dai peste ele când îţi cauţi mănuşile.

 

Despre curăţenia de zi cu zi am discutat de mai multe ori, aşa că nu vom mai dezbate acest subiect.

 

Sursa foto: houzz.com