Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
21-07-2013 / Blog amenajari locuinte
Echilibrul si meditatie in stil asiatic

Dacă firile asiatice sunt mai dificil de înţeles, practicile în amenajări interioare sunt puţin mai puţin complexe şi pe placul multor europeni. Aprecierea vine în special din faptul că decorul asiatic presupune organizare, aprecierea tradiţiilor, autocontrol şi simţ artistic şi impune respect şi bună purtare.

 

Deşi stilul asiatic are câteva variabile în funcţie de zona pe care o reprezintă, se vor găsi întotdeauna şi constantele. Sunt câteva elemente precum evantaiele, bambusul şi obiectele din lemn de bambus, paravanele şi dragonii care vă vor duce inevitabil cu gândul la lumea pieilor galbene.

 

Nu uitaţi nici de orientarea culturală spre Feng Shui şi terapii alternative (aromaterapie, cromoterapie, muzicoterapie). De asemenea, trebuie să ţineţi cont că asiatic înseamnă chinezesc, japonez, coreean, cu tot specificul lor şi cu diferenţe teritoriale şi culturale.

 

Elemente specifice amenajărilor asiatice

 

Având un farmec aparte, cu siguranţă nu pot lipsi paravanele japoneze, mai ales din dormitoare. Acestea pot fi fabricate din bambus, carton sau chiar sticlă – veţi observa că sunt accesorii plăcute şi chiar utile atunci când trebuie să vă schimbaţi şi să vă feriţi de privirile curioase. De asemenea, puteţi înlocui uşile şi ferestrele clasice cu panouri shoji, specifice japonezilor, dar care sunt întâlnite şi în casele chinezeşti şi chiar în apartamentele eclectice.

 

Un alt detaliu tipic culturii japoneze şi celei chinezeşti este reprezentat de dragoni. Aceştia îşi vor găsi întotdeauna locul într-un astfel de ambient, indiferent că apar ca statuete din diferte pietre semipreţioase, din metal sau din lemn, ca imprimeuri în diferite materiale sau ca picturi murale.

 

Bambusul nu poate lipsi din amenajările asiatice: trebuie să existe, fie planta ca atare, într-un ghiveci frumos, fie doar lemnul de bambus, în compoziţia unor piese de mobilier sau a decoraţiunilor. Eventual, puteţi alege gresie şi faianţă cu model de bambus pentru baia dumneavoastră sau puteţi să alegeţi ca pictura murală din colţul

 

Orientări cromatice

 

Culorile neutre atât de pomenite domină şi peisajul asiatic. Totuşi, acest stil decorativ este mai permisiv decât cel danez, în sensul că atât zugrăveala cât şi decoraţiunile pot fi mai colorate. Sunt preferate nuanţele calde, alternate de verde – albastrul şi violetul îşi fac mai greu loc în această direcţie.

 

În afara înclinării spre culori calde, se poate observa predilecţia pentru culorile dominante în natură: nuanţe pământii şi pasteluri, folosite mai ales în picturile murale şi tablouri.

 

Iar dintre produsele ce au în componenţă metal, preferatele sunt obiectele din bronz (instalaţiile sanitare, statuete, mese cu baza din bronz şi blat din sticlă, ramele oglinzilor etc). Acestea pot avea diferite utilizări şi vor fi mai des întâlnite în bucătărie şi în baie.

 

Decoraţiuni ce nu pot lipsi

 

Deşi  nicio încăpere nu va fi foarte încărcată, se va găsi întotdeauna locul potrivit pentru câteva lumânări şi lămpi pentru aromaterapie, pentru câteva figurine budiste sau pentru farfuriile decorative atât de apreciate în această cultură.

 

Următoarele accesorii în rândul preferatelor sunt pernele decorative, care pot fi dintre cele mai colorate, cu motive florale sau chiar din satin, alături de tobe micuţe, de gong (dimensiunile variază în funcţie de importanţa acestuia şi de preferinţele posesorului), de felinarele din hârtie şi abajururile pentru veioze şi lustre.

 

Nu pot lipsi nici seturile din porţelan, bilele antistres şi nici motivul florii de cireş, ce poate fi ilustrat în picturi murale sau reprezentat pe diferite decoraţiuni.

 

Grădinile japoneze

 

Dacă locuinţa de decorat este o casă nouă, atunci veţi avea şi puţin teren pe care va trebui să îl amenajaţi cumva. Totuşi, sugestiile următoare pot fi aplicate cu succes şi în cazul grădinii blocului unde tocmai v-aţi achiziţionat un apartament nou. Deşi totul va fi foarte calculat, poate da impresia unui spaţiu sălbăticit. Dintr-o grădină japoneză nu pot lipsi cireşii şi trandafirii, iar într-un loc ceva mai ferit, trebuie neapărat să existe măcar o orhidee, chiar dacă va trebui să o scoateţi la aer cu tot cu ghiveci (nu va rezista peste iarnă dacă o plantaţi afară).

 

Ca ornamente specifice, trebuie numite iazurile artificiale, chioşcurile din lemn şi cercurile din piatră, aşezate pe muchie. Astfel, veţi avea spaţiul perfect pentru meditaţie, pentru o şedinţă foto sau pentru servirea ceaiului de dimineaţă.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com