Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
10-07-2013 / Blog amenajari locuinte
Despre Antichitati si obiecte vintage

În primul rând, trebuie să acordaţi multă atenţie obiectelor pe care le achiziţionaţi: nu tot ce pare antic sau vintage este autentic. De când au apărut în tendinţe obiectele vintage şi antichităţile, producătorii de obiecte de decor încearcă să imite trecerea timpului peste decoraţiunile lor. În al doilea rând, cu siguranţă ştiţi că obiectele vintage şi antichităţile nu se potrivesc în orice casă sau cu orice stil decorativ.

 

Vom face distincţia dintre antichităţi şi obiect vintage: vintage determină obiectele care ar putea proveni de acum 3-4 generaţii sau chiar de la bunici, deci sunt puţin mai apropiate temporal de noi decât antichităţile şi mai uşor de procurat.

 

Antichităţile vor fi, desigur, mai costisitoare: acestea devenind din ce în ce mai rare, iar valoarea le creşte odată cu trecerea timpului.

 

Obiectele vintage pot fi achiziţionate, moştenite sau însuşite din case părăsite. În funcţie de starea în care se găsesc, le puteţi folosi ca atare, le puteţi restaura sau le puteţi transforma într-un cu totul alt obiect, modificându-i total sau parţial forma: puteţi folosi doar elemente ale unui dulap vintage  pentru a crea noptiere sau cutii pentru depozitare.

 

Antichităţile trebuie păstrate în vitrine sau expuse în living, sub razele unui spot luminos. Unele dintre antichităţi sunt ceva mai sensibile, iar atunci trebuie păstrate în vitrine sau dulapuri bine sigilate. De asemenea, va trebui să aveţi grijă atunci când le curăţaţi (dacă este vorba de piese de mobilier), să nu folosiţi substanţe ce le poate dăuna.

 

Puteţi întotdeauna să creaţi un aer antic, dar fără decoraţiuni costisitoare. Pentru acest lucru aveţi nevoie de câteva lampadare în locul veiozelor normale, mobilier clasic în nuanţe ciocolatii şi covoare ţesute la război în locul celor moderne.

 

O notă antică poate fi oferită şi pereţii din interior placaţi cu piatră naturală, iar acest lucru v-ar scuti de zugravi, permiţând, în acelaşi timp, amenajarea camerei cu pricina într-un stil ceva mai dezordonat – este ideal dacă sunteţi o persoană care iese din tipare.

 

Piatra naturală poate fi folosită şi pentru realizarea unor suporturi pentru ramele foto (deşi tablourile vor fi bătute în cuie, aşezarea lor deasupra unor bucăţi din piatră naturală va crea un efect estetic plăcut), puteţi crea o insuliţă în mijlocul peretelui (unicitatea bucăţilor de piatră va oferi dinamica unei piese de artă, aşa încât să puteţi renunţa la tablouri) sau puteţi placa un singur perete al camerei.

 

Pentru un aspect unitar ar fi ideal să găsiţi loc în noua dumneavoastră locuinţă şi pentru un şemineu placat cu piatră naturală sau cu lemn. Un alt element care ar ajuta la crearea unui ambient cu parfum antic sunt candelabrele, în special cele care sunt fabricate din lemn şi au abajururi numeroase, în formă de flăcări.

 

De asemenea, trebuie să acordaţi puţină atenţie culorilor. Nuanţele „prăfuite” sunt ideale pentru un decor cu parfum antic: vişiniul, kakiul, indigo-ul cu inserţii cenuşii sunt câteva dintre nuanţele ce s-ar potrivi într-un astfel de ambient.

 

Preferatele rămân culorile neutre: nuanţe de gri, maro şi crem. Sunt evitate chiar şi nonculorile pure (alb, negru), fiind foarte puternice din punct de vedere estetic: dacă în varul alb se adaugă un strop de colorant (aproape orice culoare), va fi mai uşor de inserat în acest decor, iar acest fapt este valabil şi pentru negru – dacă se adaugă un strop de alb şi unul de culoare, ar putea să-şi găsească locul în paleta cromatică a unei camere amenajate în stil antic.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com