Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
19-10-2013 / Blog amenajari locuinte
Cel mai eficient atelier

Mulţi dintre „oamenii de rând” nu sunt nici pe departe „de rând”, ci au talente pe care doresc şi trebuie să şi le exerseze, indiferent că este vorba despre pictură, despre muzică, despre tâmplărie sau despre mecanică.

 

Orice debara se poate transforma în atelier. Totuşi, dacă lucraţi cu substanţe toxice (puţine vopsele sunt inofensive în spaţiile închise) va trebui fie să asiguraţi o foarte bună ventilaţie a încăperii, fie să găsiţi o modalitate de a crea o fereastră către exterior.

 

Atelierul, în funcţie de tipul pasiunii dumneavoastră, poate avea dimensiuni foarte restrânse – atât timp cât organizaţi totul cu atenţie, nu contează, de fapt, de câţi centimetri pătraţi dispuneţi.

 

Primul pas este eliberarea încăperii şi restaurarea pereţilor. Se vor răzui, se vor vopsi, se vor placa în cărămidă sau piatră naturală, se vor dărâma fostele rafturi, se vor instala unele noi, adaptate noilor nevoi, dulapuri şi suporturi pentru materialele de care veţi avea nevoie în procesul de creaţie.

 

Puteţi vopsi pereţii cu vopsea pentru tabla de scris (minimum două straturi), apoi „mâzgăliţi”-o cu cretă (pe care nu o veţi şterge o zi întreagă), pentru ca apoi să îi puteţi aplica de modele doriţi, iar mai târziu veţi putea să le modificaţi cu uşurinţă.

 

Protejarea firelor este foarte importantă, mai ales dacă va fi traficul intens în această zonă sau dacă aveţi copii sau animale de companie. De aceea, este recomandat să le treceţi cât mai aproape de perete şi să le trageţi prin masa de lucru printr-un orificiu creat tocmai pentru acest scop.

 

De asemenea, trebuie să acordaţi puţină atenţie şi modului de iluminare – probabil că spoturile luminoase ar fi cele mai indicate: câte un spot deasupra fiecărei lucrări şi unul mai puternic deasupra suprafeţei de lucru.

 

Suporturile pentru instrumentele de lucru nu pot lipsi – trebuie să aveţi spaţii separate pentru fiecare tip de instrumente: creioanele într-un bol, pensulele într-un altul, foarfeca şi cuţitaşele într-un suport separat, riglele şi ruletele într-un sertar separat şi tot aşa.

 

Asiguraţi-vă că există rafturi destule pentru toate ornamentele, dar mai ales pentru toate materialele şi instrumentele de care aveţi nevoie pentru crearea operelor dumneavoastră de artă. Pe înălţimi diferite, din materiale diferite şi de dimensiuni diferite, rafturile dumneavoastră trebuie dispuse astfel încât să dovedească încă o dată faptul că sunteţi o persoană eficientă, chiar dacă aveţi propria definiţie şi propria reţetă pentru randament.

 

Un cărucior pentru instrumente se va dovedi cu atât mai folositor cu cât spaţiul disponibil pentru crearea atelierului este mai vast, mai ales dacă lucraţi cu materiale grele sau voluminoase.

 

Nu uitaţi să decoraţi atelierul cu materiale care să vă inspire şi să vă asiguraţi muzica de fundal, pentru a vă relaxa şi a vă stimula creativitatea.

 

Surse foto: houzz.com