Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
25-08-2013 / Blog amenajari locuinte
Case pamantesti – la propriu

Să discutăm despre lucruri atipice! De exemplu, casele care nu sunt pe pământ, ci în pământ... cumva. Deşi pare o idee primitivă, vei vedea că şi casele pământeşti au farmecul lor.

 

De ce să ai casă pe pământ când poţi avea o casă sub pământ? Pentru că este o idee mai puţin întâlnită, pentru că poate te înscrii între acei oameni care îşi doresc să fie speciali, iar acest lucru trebuie să se vadă după casa în care locuieşti, sau poate pentru că acest soi de aşezământ are câteva avantaje în plus faţă de casele clasice.

 

Un avantaj termic

 

Din pământ suntem şi în pământ ne vom întoarce, dar acest lucru nu trebuie să fie pe cât de dramatic sună.

 

Iarna, în pământ este mai cald decât afară, motiv pentru care multe animale preferă să hiberneze în adăpostul săpat din timp. În schimb,pe timp de vară pământul menţine o temperatură suportabilă în pântecul său. Aşadar, o casă subterană are acest avantaj: echilibru termic şi temperaturi invers proporţionale cu cele de la suprafaţa solului.

 

Un avantaj fermecător

 

Imaginează-ţi cum ar fi să trăieşti într-o casă din pământ, în pământ. Nu, nu la demisolul sau subsolul vreunui bloc, ci pur şi simplu într-o casă subterană. Nu trebuie nici măcar să îţi refuzi beneficiile vieţii de secol XXI, nici să renunţi la lumina naturală, dacă ai parte de un arhitect talentat.

 

Va trebui, totuşi, să alegi cu grijă modul în care o decorezi. În primul rând, va trebui să fie împânzită de corpuri de iluminat – poate chiar la propriu: poţi acoperi un perete întreg cu ghirlande luminoase.

 

În al doilea rând, va trebui să alegi mobilier nu prea pretenţios şi nici foarte masiv. De asemenea, este recomandat să alegi culori deschise şi cât mai multe suprafeţe transparente (mese din sticlă, de exemplu) sau oglinzi, pentru a amplifica orice rază de lumină şi pentru a evita sentimentul claustrării.

 

În al treilea rând, va trebui să asiguri un sistem foarte eficient de aerisire. Totuşi, aceasta este sarcina arhitectului talentat invocat mai sus.

 

Nu în ultimul rând, pentru că ar fi numai al patrulea, trebuie să profiţi din plin de lumina naturală care poate pătrunde într-o astfel de construcţie şi să foloseşti cât mai multe plante de interior care să ajute la creşterea calităţii aerului.

 

Un avantaj original

 

Deşi există în toate colţurile lumii şi din toate timpurile, în forme şi culori diferite, acoperite de vegetaţie, placate cu piatră sau marcate doar printr-o uşă, casele subterane sunt încă un lucru original.

 

Aşa cum imaginile îţi demonstrează, există multiple feluri de a integra o casă subterană în aspectul mediul. Poate fi construită într-un deal, ori în adâncime. În ambele variante există posibilitatea rezervării unui spaţiu pentru ferestre. În ambele cazuri există, de asemenea, posibilitatea de amenajare a unei grădini inedite: o peluză care să urce până pe „acoperiş”, un joc de plante şi corpuri de iluminat, camuflarea casei în vegetaţie căţărătoare sau în flori mărunte.

 

Cu toate acestea, poate că o casă subterană nu este cea mai bună alegere pentru o locuinţă permanentă pentru o familie, însă nu puteam sări cu privirea acest tip de habitat. Am lăsat această idee la urmă, dar există şi un mare dezavantaj pentru acest tip de locuinţe: lumina naturală este inexistentă ori foarte limitată. Aşadar, dacă nu sunteţi o persoană care preferă crepusculul sau căreia nu îi pasă de factura de curent, s-ar putea ca această idee să fie rezervată casei de vacanţă sau respinsă în întregime.

 

Surse foto: freshome.com, pinterest.com, dornob.com, oddee.com