Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
23-05-2013 / Blog amenajari locuinte
Care sunt preferintele cromatice si ce culori trebuie evitate?

Când amenajăm un apartament nou sau o casă nouă trebuie să acordăm foarte multă atenţie alegerilor cromatice pe care le facem, cu atât mai mult cu cât tendinţele în amenajări interioare se schimbă constant. Pe de altă parte, trebuie să adaptăm oarecum tendinţele domeniului la propriile preferinţe, astfel încât să transformăm noua achiziţie într-un cămin.

 

Ce simbolizează fiecare culoare?

 

Culorile calde (roşu, portocaliu, galben) sunt recomandate în special în spaţiile deschise, în spaţiile rezervate petrecerii timpului în familie: în living, în dining şi în bucătărie. Culorile reci (albastru, verde, violet) sunt recomandate în zonele rezervate introspecţiei şi muncii psihice: în birouri sau în camerele personale.

 

Roşul este una dintre culorile regalităţii şi sugerează forţă, încredere, pasiune, curaj. Roşul stimulează apetitul, intelectul şi pofta de viaţă, însă nu trebuie folosit ca o culoare principală în amenajări din cauza greutăţii sale: folosit în exces, poate deveni o culoare apăsătoare.

 

Galbenul reprezintă o altă culoare a regalităţii, însă specificul său este mulţumirea de sine, atingerea unui echilibru interior. Pe de altă parte, această culoare stimulează atenţia individului,  creşte disponibilitatea de comunicare şi oferă energie.

 

Portocaliul, culoarea obţinută din amestecul celor două culori primare, galben şi roşu, este una dintre nuanţele preferate pentru decorarea bucătăriilor.

 

Verdele, culoarea vieţii, a renaşterii, a fertilităţii, a apelor, ajută, în amenajările interioare, la crearea unei atmosfere pline de energie, instigă la comunicare şi la compasiune.

 

Albastrul, culoarea cerului şi a apei, inspiră nevoia de introspecţie, dar şi loialitate, concentrare, independenţă. Această culoare ajută şi la relaxarea sistemului nervos şi are efecte diferite asupra perspectivei umane în funcţie de nuanţa utilizată: de la nuanţele deschise spre cele închise, el poate simboliza dorinţa de dezvoltare spirituală, mulţumirea faţă de propriile realizări, înclinarea spre visare sau mulţumirea faţa de acţiunile celorlalţi.

 

Violetul, ultima dintre culorile asociate regalităţii, trimite de asemenea cu gândul la misticism, dar şi la eleganţă şi lux. Asemeni culorii roşii, nu este indicată folosirea violetului ca nuanţă principală în designul de interior, dată fiind greutatea sa. Este, însă, acceptată folosirea acestei culori în combinaţie cu alb – va rezulta nuanţa lila care, fiind un pastel, este mai uşor de acceptat.

 

Ce culori trebuie evitate?

 

Nu există culori care să fie respinse în totalitate: trebuie doar să găsiţi acel echilibru cromatic ce vă va stimula spiritul şi care vă va ajuta să vă simţiţi în largul dumneavoastră acasă.

 

Totuşi, este recomandată evitarea folosirii culorilor reci (a culorii primare albastru, mai ales) în bucătărie şi în sala de mese, violetul în baie şi excesele de culoare.

 

Nu vă temeţi de utilizarea vopselurilor sau a mobilei în nuanţe de gri, de maro, în alb sau negru, însă nu uitaţi să accesorizaţi apartamentul cu câte un strop de culoare acolo unde este nevoie.

 

Care sunt nuanţele universal acceptate?

 

Nuanţele care se potrivesc oricărei încăperi sunt culorile neutre: gri, bej, maro, alb, negru. Acestea pot avea o tentă de culoare, ceea ce le-ar da un plus de personalitate şi le-ar ajuta să exprime un sentiment vag de încredere sau de retragere, de căldură sau de izolare, în funcţie de culoarea adăugată.

 

În amenajările interioare, acestea nu trebuie folosite în mod exclusiv, cu atât mai mult cu cât spaţiul de amenajat reprezintă locuinţa familiei şi nu un spaţiu de lucru searbăd. Aşadar, alegeţi culorile potrivite şi folosiţi măcar câteva accesorii colorate pentru a vă înveseli casa: mai bine un eşec colorat şi vesel decât o casă morbidă ce se înscrie în tiparele tendinţelor sau ale societăţii cenuşii.

 

Sursa foto: freshome.com