Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
17-03-2014 / Blog amenajari locuinte
Care este locul acvariului?

Multe persoane aleg ca decoraţiune de interior un acvariu, altele aleg ca animale de companie pentru copii peştii în acvariu. Faci parte dintre aceste persoane? În cazul în care te regăseşti sau în care presupui că acest lucru se va întâmpla la un moment dat, trebuie să iei în calcul câteva elemente privind instalarea acvariului.

 

Care să fie dimensiunile acvariului?

 

Dimensiunile acvariului depind, evident, de spaţiul disponibil, dar şi de scopul propriu-zis al acvariului: dacă va conţine peşti ori ba, dacă este cadou (şi viitoare responsabilitate) pentru un copil, dacă va fi încorporat în mobilier sau nu, dacă vrei să fie centrul de greutate al unei încăperi sau numai o mică bucurie personală şi tot aşa mai departe.

 

Câţi peşti îţi doreşti?

 

Cu toţii ne amintim, nu-i aşa, de bolul acela în care înota peştişorul auriu din serialul animat Tom & Jerry. Totuşi, cu siguranţă şi tu ai văzut zeci de fotografii şi filme (dacă nu cumva ai şi vizitat) cu locuri în care acvariile ocupă un perete întreg şi peştii sunt foarte variaţi şi se comportă ca în mediul lor natural: se împerechează, se mănâncă între ei, unii fac curat, alţii numai se plimbă precum nişte aristocraţi şi aşa mai departe.

 

Care să fie forma acvariului?

 

Poţi opta pentru un acvariu sferic, pentru un acvariu pătrat sau dreptunghiular, mai îngust ori mai lat, cât un perete întreg sau destul de mic încât să încapă pe un raft din bibliotecă. De asemenea, poţi transforma în acvariu orice vas din sticlă dacă respecţi condiţia principală a oferirii unui "teritoriu" adecvat fiecărui peşte care îl populează, dar şi regulile de igienă şi de siguranţă a micuţilor înotători.

 

Ai lua în considerare un acvariu realizat de tine? Sau, poate, un acvariu realizat manual, la comandă, de către un om ceva mai îndemânatic? Aceasta ar fi cea mai bună variantă pentru găsirea formei perfecte pentru un acvariu: realizarea la comandă, aşa încât să şi încapă în spaţiul destinat, dar să fie şi un acvariu special, făcut după chipul şi asemănarea... peştilor tăi.

 

Îţi doreşti un model special?

 

De obicei, se optează pentru un acvariu pentru un singur peşte (un bol transparent) sau pentru un acvariu dreptunghiular, pentru mai mulţi peşti (din acelaşi soi sau diferiţi).

 

Dar nu ar fi mai drăguţ dacă ai avea un acvariu... altfel? De exemplu, cum ar fi dacă ai înlocui chiuveta din baie cu una care să conţină un acvariu? Sau de ce nu ai alege o măsuţă de cafea care este, în acelaşi timp, un acvariu sau care are încorporat un acvariu în blatul ei?

 

Şi, în final, care este locul acvariului?

 

Dacă este unul micuţ, îi poţi schimba locul de câte ori îţi doreşti. Totuşi, de obicei se optează pentru unul ceva mai voluminos, astfel încât să poată cuprinde mai mulţi peşti, dar şi de dimensiuni diferite şi soiuri diferite. Prin urmare, trebuie să îl poziţionezi în locul ideal: unde îţi place mai mult să stai pentru a admira peştii cum înoată liniştiţi?

 

Cele mai multe acvarii sunt poziţionate în living, însă aceasta nu reprezintă o regulă. Acvariul poate fi aşezat în bucătărie sau încorporat în mobilierul de bucătărie, poate fi aşezat la baie (dacă îţi doreşti să fie cineva solidar atunci când faci baie, dar este nevoie de multă lumină în baie, în acest caz), în camera copilului (dacă este un copil liniştit şi nu îl va dărâma) sau oriunde ţi se pare ţie că se potriveşte.

 

Sursa foto: houzz.com, huffingtonpost.com, keralahousedesigns.com