Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
04-08-2013 / Blog amenajari locuinte
Amenajari interioare pentru prietenii dumneavoastra

...pentru prietenii patrupezi, desigur! Câinii sunt animale de companie care iubesc necondiţionat, însă acest lucru nu ar trebui să dea nimănui de înţeles că este în regulă să fie neglijaţi, pentru că ne vor iubi oricum. Aşadar, să le oferim căsuţe pe măsura lor, dar şi pe măsura afecţiunii pe care o merită.

 

Dacă locuiţi în apartament, lucrurile sunt mult mai simple, fără a fi prea simple, totuşi. Dacă locuiţi la casă, atunci s-ar putea să doriţi ca Azorel să  stea şi să doarmă afară. În ambele situaţii va trebui să ţineţi cont de anumiţi parametri atunci când adoptaţi un câine şi când îi pregătiţi „dormitorul”, însă în continuare ne vom axa mai mult pe criteriile caselor pentru câinii crescuţi în exterior.

 

Trebuie să ţineţi cont de rasă

 

În funcţie de rasă, câinii au anumite sensibilităţi şi necesităţi. Astfel, căsuţa câinelui dumneavoastră trebuie să fie puternic izolată termic dacă patrupedul are blană scurtă, în special pentru sezonul rece, iar dacă are blană lungă, atunci va trebui o casă care să fie bine aerisită pe timp de vară, dar care să poată fi izolată pe timpul iernii. De altfel, unii câini prezintă sensibilitate la nivelul căilor respiratorii, alţii la nivelul articulaţiilor – este recomandat ca adăposturile lor să fie adaptate specificului rasei.

 

Trebuie să ţineţi cont de dimensiunile câinelui – nu uitaţi că nici puii de câine nu rămân pentru totdeauna pui: ei cresc şi au nevoie de din ce în ce mai mult spaţiu. Sunt des întâlnite cazurile în care un Beagle trăieşte într-un semi-castel, iar un Saint-Bernard într-o cuşcă de jumătate de metru cub. Va trebui să potriviţi dimensiunile casei la talia căţelului dumneavoastră, dar şi să îi oferiţi destul spaţiu pentru exerciţii fizice şi joacă.

 

Adaptabilitatea adăpostului în funcţie de anotimp

 

În funcţie de poziţionarea geografică şi de anotimp, va trebui să acordaţi puţină atenţie materialelor din care este construită căsuţa câinelui dumneavoastră şi tipului de acoperiş (este la fel de important ca în cazul locuinţelor pentru oameni). De asemenea, luaţi în considerare o modalitate în care să puteţi adapta adăpostul câinelui dumneavoastră în funcţie de sezon, astfel încât să se încingă cât mai puţin în timpul verii şi să păstreze căldura înăuntru în timpul iernii.

 

Un lucru foarte important în alegerea unei case pentru companionul dumneavoastră este păstrarea unei distanţe de câţiva centimentru faţă de pământ, astfel încât, în cazul unor ploi abundente, apa să nu pătrundă în casa câinelui.

 

Nu vă bateţi prea tare capul cu plantarea florilor în apropierea căţelului: le va ucide în cel mai scurt timp. Puteţi să agăţaţi ghivecele de gard, dar să nu speraţi că, în cazul în care doriţi să plantaţi gazon în curte, acesta va creşte mare şi frumos dacă ţineţi câinele liber.

 

Poate este doar un moft, dar nu-i aşa că ar fi drăguţ ca adăpostul câinelui dumneavoastră să semene puţin cu noua dumneavoastră locuinţă? Dacă nu poate fi replica exactă (ar trebui executată la comandă o astfel de căsuţă), atunci ar trebui să aibă măcar câteva detalii care să rezoneze cu aspectul exteriorului casei dumneavoastră.

 

Şi să nu uităm de felinele domesticite...

 

Pentru pisici, adăposturile ideale sunt în interiorul casei, ele fiind puţin mai sensibile şi mai pretenţioase. Preferatele lor sunt cuştile etajate, care le permit să îşi ascută gheruţele pe stâlp, dar şi să îşi menţină condiţia fizică sărind pe un etaj sau altul.

 

Dacă doriţi ceva mai puţin ostentativ şi care să nu ocupe prea mult spaţiu, puteţi întotdeauna să optaţi pentru o căsuţă în formă de cort, cu un intrând mic, astfel încât pisicuţa dumneavoastră să se simtă în siguranţă şi să îi fie respectată intimitatea. Unele pisici preferă să se retragă şi atunci când pe teritoriul „lor” pătrunde un necunoscut (când primiţi vizite) şi ar fi mai potrivit să se autoizoleze în propriul culcuş decât să se ascundă sub pat. Vom reveni asupra acestui subiect cu un nou material...