Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
23-09-2013 / Blog amenajari locuinte
Amenajari interioare in spiritul naturii

Natura face parte din fiinţa umană, oricât de mult am încerca să o punem la locul ei. Cu siguranţă este mai productiv dacă o acceptăm şi încercăm să o integrăm în stilul nostru de viaţă şi în lucrurile de care ne înconjurăm.

 

Pentru acest lucru nu este necesar să vă transformaţi casa într-o seră şi nici în grădină zoologică – nicidecum! Modului de integrare a elementelor naturii în amenajarea noului apartament îi este dedicat acest articol.

 

Lumina

 

Cel mai important factor în amenajările interioare este lumina. Aceasta poate schimba atmosfera din întreaga încăpere ori locuinţă, în funcţie de intensitate şi de culoare. De aceea este recomandat să existe surse alternative de iluminare: spoturi luminoase, ghirlande luminoase, becuri, veioze etc.

 

De asemenea, este recomandat să profitaţi pe cât de mult posibil de lumina naturală: nu blocaţi ferestrele cu mobilier, cu hârtii sau cu perdele prea groase. Vorba aceea: unde un intră soarele pe fereastră intră doctorul pe uşă.

 

Aşa cum profitaţi de lumină trebuie să profitaţi şi de umbre: jaluzelele sau perdelele vă pot ajuta să daţi casei dumneavoastră un alt aspect în fiecare moment al zilei, dacă jaluzelel sunt deschise, iar perdelele au model care presupune existenţa alternativă a unor părţi care permit trecerea luminii.

 

Cromatica

 

Toate culorile artificiale au existat înainte în stare naturală. Felul în care sunt combinate acestea pot influenţa în mod decisiv impresia creată; pe acest lucru se bazează şi unele principii Feng Shui.

 

Este recomandat să predomine nuanţele de maro, de galben, de albastru şi de verde. Accentele violet sau roşiatice şi non culorile pot fi utilizate în mod egal, însă pentru a crea un ambient care să pară cât mai natural recomandăm ca acestea să se regăsească în obiecte mai mici: ornamente precum pernuţele decorative, ceasuri, veioze, rame foto, tablouri etc.

 

Modele

 

Este recomandat mobilierul din lemn sau care să fie în culori naturale, chiar dacă sunt din sticlă ori din metal. Apoi, este important ca majoritatea pieselor de mobilier sau decoraţiunilor să fie cu cât mai multe onduleuri şi motive vegetale.

 

Forma obiectelor pe care le alegeţi pentru decorarea casei dumneavoastră este foarte importantă. Onduleurile, cercurile şi dungile drepte se pot îmbina armonios dacă niciuna dintre aceste forme nu este exagerată. Este recomandat să evitaţi suprafeţele ascuţite şi dure, abrupte, care să nu aibă o continuitate compensatorie în semicerc sau elipse rotunjite.

 

Imprimeuri

 

Imprimeurile materialelor din care sunt realizate perdelele, draperiile, cuverturile şi tapiseriile canapelelor, fotoliilor şi ale scaunelor sunt foarte importante. Dacă aţi apelat deja la toate celelalte trucuri pentru decorare, poate ar fi indicat să renunţaţi la imprimeuri – depinde, însă de viziunea dumneavoastră şi de celelalte alegeri făcute.

 

În cazul în care vă veţi orienta către ţesături cu imprimeuri, optaţi pentru unele cu motive abstractizate sau cu motive vegetale. În privinţa imprimeurilor, trebuie să alegeţi cu grijă şi culorile care depind, de asemenea, de restul alegerilor. Probabil că cel mai bine ar fi să alegeţi pasteluri sau culori neutre, însă aceasta nu este o regulă.

 

Accesorii reprezentative

 

Aşa acum am menţionat mai sus, tablourile sunt cele în cadrul cărora toate amestecurile de culori sunt permise, dat fiind că arta are multiple forme de manifestare şi, în fapt, arta nu este decât o imitare a naturii, aşa cum spuneau şi înţelepţii greci. Imitarea este, desigur, influenţată şi de inspiraţia, emoţiile şi viziunea artistului.

 

Prin tablouri şi cu ajutorul celorlalte decoraţiuni puteţi reprezenta trecerea anotimpurilor, circuitul apei sau orice alt proces natural care vă reprezintă sau vă ajută să vă găsiţi liniştea interioară. Fotografiile cu focalizări pe diferite elemente naturale (frunze, flori, fluturi etc) sunt la fel de fermecătoare şi de expresive.

 

Surse foto: houzz.com, freshome.com