Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
05-10-2013 / Blog amenajari locuinte
Alegeti vopseaua potrivita

Am mai discutat despre importanţa culorilor şi a texturilor în amenajări interioare, însă de data aceasta vom încerca să vă ajutăm să le alegeţi pe cele mai potrivite locuinţei dumneavoastră.

 

Unele vopseluri pentru pereţi dau impresii de catifea, unele sunt lucioase, altele sidefate, altele mate şi sobre. Va trebui să alegeţi vopseaua potrivită atât ca textură, cât şi din punct de vedere cromatic pentru fiecare încăpere, în funcţie de preferinţele dumneavoastră, dar şi de scopul încăperii.

 

Mat catifelat

 

Impresia pereţilor catifelaţi va fi dată de o vopsea poroasă sau de amestecuri de ciment fin şi culoare în locul varului. Trebuie să nu confundaţi cu varul clasic, utilizat, de obicei, pentru zugrăvirea tavanului. Această alegere a texturii va crea impresia unei culori dense, chiar dacă nuanţa propriu-zisă nu este dintre cele mai intense. De aceea, recomandăm combinarea acesteia cu nuanţe neutre şi utilizarea acestora în special în camerele spaţioase.

 

Mat finisat

 

Majoritatea tipurilor de var lavabil se încadrează la această categorie. Impresia estetică va fi aceea de coajă de ou: culorile sunt mate, însă au un anumit luciu atunci când lumina se reflectă direct asupra lor. Această textură se îmbină perfect cu recomandările cromatice ale acestui an: indigo, bleumarin, verde închis, nuanţele de maro şi aşa mai departe.

 

Semilucios, cu tendinţe office

 

În special în birouri, dar şi în băi şi în bucătării, este necesar un tip de vopsea pentru pereţi care să reflecte uşor lumina, astfel  încât să fie toate suprafeţele bine evidenţiate şi zonele de lucru cât mai eficiente. Este recomandată utilizarea acestui tip de vopsea împreună cu o alta, de preferinţă una mată, care să echilibreze aspectul încăperii.

 

Vopsea lucioasă, glossy

 

Deşi ne-am obişnuit ca acest tip de vopsea să fie aplicat doar pe mobilier, designerii o folosesc pe orice suprafaţă. A fost în tendinţe şi s-a menţinut destul de bine, fiind una dintre cele mai uşor de curăţat vopsele şi cele mai uşor de împrospătat. În prezent, nu este recomandată pentru zugrăvirea unei întregi camere, ci numai a unui perete sau pentru crearea unor detalii inedite pe o suprafaţă deja zugrăvită.

 

Trebuie notat că acest tip de vopsea va scoate în evidenţă orice imperfecţiune a zonei pe care o acoperiţi şi este necesară, deci, o finisare atentă a acesteia înainte de aplicarea fiecărui strat.

 

Efecte speciale

 

Acestea sunt dedicate în special oamenilor aventuroşi sau jucăuşi, însă nu este o regulă. De exemplu, puteţi crea pereţi pătaţi sau cu un anumit pattern dacă în timpul aplicării vopselei vă jucaţi uşor cu pensula sau cu bidineaua pestre primul strat care nu este încă perfect uscat.

 

Un alt efect uşor de realizat ar fi prin închiderea sau deschiderea cu un ton a vopselei folosite şi aplicarea acesteia în pete pe care să le întindeţi apoi prin mişcări circulare mici, cu ajutorul unei pensule aproape uscate.

 

Întotdeauna puteţi crea modele jucăuşe prin aplicarea cu cretă, cu o pensulă subţire cu vopsea sau cu fâşii de tapet sau de autocolant după uscarea vopselei.

 

În fiecare dintre cazurile menţionate mai sus este recomandat să apelaţi la ajutorul unui profesionist – mai ales dacă doriţi ca reamenajările să dureze cât mai puţin. Reprezintă un cost în plus, însă rezultatele ar trebuie să fie ireproşabile şi mult mai rapide.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com