Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
28-08-2013 / Blog amenajari locuinte
5 Sfaturi pentru o locuinta eco

Se pune din ce în ce mai mult accent pe aşa-numita „prietenie cu mediul”. Pentru că nu este o idee rea şi nu are consecinţe negative, ne vom ocupa şi noi puţin de acest aspect. Vom discuta despre ce trebuie făcut într-o casă, astfel încât aceasta să fie cât mai eficientă pentru locuitorii săi şi cât mai puţin dăunătoare mediului.

 

Deşi toate măsurile ecologice pe care le puteţi lua în  această direcţie vor părea mai scumpe decât variantele clasice, ne-eco, trebuie să le priviţi ca investiţii de durată. Aşa cum mai punctat şi cu alte ocazii, în amenajarea unei case noi sau amenajarea unui apartament nou totul trebuie gândit în perspectivă.

 

Invadaţi cât mai puţin spaţiile verzi.

 

Dacă aţi ales să locuiţi la casă, acoperiţi cât mai puţin pământ cu ciment sau pietriş. Vegetaţia trebuie să se dezvolte în voie. Chiar dacă vă veţi amenaja grădina, nu înseamnă că aleile trebuie să fie din ciment sau că plantele care cresc în această zonă trebuie să fie mai puţine.

 

În plus, cu cât acoperiţi mai puţin teren, cu atât preţul construcţiilor va fi mai mic. O casă mai puţin întinsă înseamnă şi facturi mai subţiri la utilităţi.

 

Dacă locuinţa de amenajat este un apartament nou, atunci este recomandat să adoptaţi cât mai multe ghivece cu plante, pe care să le dispuneţi prin casă, dar şi pe balcon sau în mansardă.

 

Optaţi pentru electrocasnice cu consum minim.

 

Această măsură nu este numai una pentru mediu, ci şi pentru bugetul familiei dumneavoastră. Un frigider vechi de 20 de ani cu siguranţă consumă mai mult decât unul dintre frigiderele noi, proiectate special pentru a consuma cât mai puţin. Este valabil pentru toate electrocasnicele: maşină de spălat rufe, maşină de spălat vase, fier de călcat, aspirator etc.

 

Luaţi în calcul şi becurile ecologice (consumă mai puţin şi au o durată de viaţă mai mare decât cele clasice) şi lămpile cu panouri solare (energia solară este o sursă infinită şi gratuită) sau micile staţii eoliene, dacă locuiţi într-o zonă propice. Luaţi în considerare şi instalaţiile de încălzire şi pe cele de aerisire care au o structură orizontală – s-au dovedit a fi mult mai eficiente decât cele proiectate pe verticală.

 

Izolaţi-vă locuinţa şi economisiţi energie.

 

Cu cât locuinţa dumneavoastră va fi mai bine izolată, cu atât veţi avea mai puţine necazuri: mucegaiul nu va putea fi o problemă, iar încălzirea sau ventilarea vor fi mult mai eficiente. Izolarea cu fibră de sticlă este recomandată mai ales în zonele cu temperaturi scăzute, însă puteţi să puneţi la punct izolaţia şi prin alte mijloace (spumă izolatoare, rigips, pereţi dubli etc).

 

Alegeţi materiale rezistente în timp.

 

Este foarte posibil ca produsele de calitate să aibă şi preţuri puţin mai mari, însă, din nou, trebuie să gândiţi în perspectivă: pe termen lung, se va dovedi mai eficientă investiţia în materiale de calitate, decât dacă aţi încerca să economisiţi acolo unde trebuie şi ar trebui după câteva luni sau ani să investiţi de două ori mai mult (o dată în noile materiale, iar a doua oară în reparaţiile aferente).

 

Optaţi pentru materiale neimportate.

 

Prin susţinerea industriilor locale nu economisiţi doar dumneavoastră sume considerabile, ci este şi o favoare făcută mediului. Gândiţi-vă doar la gazele de eşapament produse de orice automobil în timpul unei curse pentru importarea de materiale sau produse necesare amenajărilor interioare.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com