Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
07-06-2013 / Blog amenajari locuinte
10 pasi de baza pentru amenajari interioare de la 0

Pentru a face dintr-o casă nouă un cămin este nevoie de mai mult decât mobilă şi var lavabil, este nevoie de suflet, de amprente omeneşti, de ştampile invizibile de stil, atunci când vă mutaţi în apartamentul proaspăt achiziţionat.

 

Pasul 1: Semnaţi-vă

 

Primul pas pe care îl aveţi de făcut după achiziţionarea unui apartament nou este, desigur, personificarea intrării: afişaţi pe uşă numele familiei care locuieşte în această casă – sentimentul proprietăţii va fi mult mai puternic şi mai plăcut.

 

Al doilea pas este, desigur, aşezarea covoraşului de întâmpinare sau folosirea abţibildurilor hazlii cu „Nu vă temeţi de câine, temeţi-vă de copii” sau „Nu sunaţi, ieşim noi din 5 în 5 minute”. Puteţi chiar să agăţaţi la intrare o tăbliţă pe care să lăsaţi mesaje haioase pentru vizitatori.

 

Pasul 2: Cartea ideilor

 

Înaintea achiziţionării apartamentului şi în timpul amenajării lui veţi avea zeci de idei bune pentru decorarea acestuia. Notaţi-o pe fiecare într-o agendă. Tot acolo, lipiţi decupaje cu obiectele de mobilier şi decoraţiunile preferate găsite în diverse cataloage şi reviste – vă va fi mult mai uşor să amenajaţi casa de vis dacă vă urmaţi propriii paşi.

 

Pasul 3: Alegeţi culorile

 

Documentaţi-vă cu privire la tendinţele cromatice ale anului în curs, apoi încercaţi să găsiţi un echilibru între acestea şi propriile preferinţe.

 

Anul acesta este recomandat verdele pentru băi, combinaţia de maro cu portocaliu şi crem pentru bucătării, violetul închis în contrast cu crem sau galben pentru dormitorul părinţilor, combinaţii de culori calde pentru living şi cascada de culori pentru camera copiilor.

 

Pasul 4: Alegeţi destinaţia şi atmosfera pentru fiecare cameră

 

Camera părinţilor (dormitorul matrimonial) va fi, desigur, amenajat diferit de camera copiilor şi de living. Bucătăria şi baia vor avea, de asemenea, nevoie de mobilier şi culori diferite pentru fiecare.

 

Stabiliţi câte o trăsătură specifică fiecărei încăperi şi nu uitaţi să treceţi totul în Cartea Ideilor.

 

Pasul 5: Începeţi totul de la 0

 

Personalizaţi fiecare obiect, astfel încât el să se potrivească perfect încăperii în care doriţi să îl aşezaţi. Nu lăsaţi scaunele în culori neutre decât dacă plănuiţi ca tot restul casei să fie colorat: în caz contrar, vopsiţi fiecare scaun într-o altă culoare. De asemenea, puteţi personaliza blaturile meselor, covoarele, feţele de pernă sau ghivecele.

 

Lăsaţi-vă amprenta pe fiecare obiect achiziţionat. În cazul în care consideraţi că nu aveţi simţ artistic, apelaţi la un prieten care se pricepe la artele plastice.

 

Pasul 6: Personificaţi accesoriile

 

... şi nu numai. Îndrăzniţi să folosiţi autocolante sau picturi murale. Dacă nu vă place cum arată la sfârşit, le puteţi îndepărta: totul poate fi refăcut! Evitaţi, totuşi, tapetul şi modificările categorice (spargerea unui perete, tavane false etc).

 

Pasul 7: Planificaţi cu grijă

 

Organizarea este cheia unei amenajări de succes. Nu trebuie să respectaţi chiar fiecare detaliu din „cartea cu idei”, dar este bine să ţineţi o evidenţă a cheltuielilor şi a sumelor de care veţi avea nevoie pentru a continua redecorarea.

 

De asemenea, va trebui să luaţi în calcul dimensiunile încăperii pe care vreţi să o mobilaţi şi a fiecărui corp de mobilier ales, ca să nu mai vorbim despre texturi şi nuanţe. Pare mai complicat decât este, trebuie doar să gândiţi în perspectivă.

 

Pasul 8: Combinaţi stilurile pentru un efect optic impresionant

 

Combinaţi modelul vegetal cu cel geometrizat, stilul tradiţional cu cel modern şi culorile calde cu cele reci sau cu nonculorile.

 

Atunci când spuneţi „combinarea stilurilor”, nu uitaţi de faptul că amenajarea unei case noi trebuie să fie pe placul tuturor celor care vor locui în ea, dar nici de pasiunile fiecărui membru al familiei şi dedicaţi-le câte un colţişor din căminul dumneavoastră.

 

Pasul 9: Optaţi pentru obiecte cu două feţe

 

Cel mai uşor este în cazul accesoriilor: atât pentru tablouri, cât şi pentru draperii, covoare sau feţe de pernă, puteţi alege obiecte cu două feţe, astfel încât să le puteţi adapta

 

Pasul 10: Puneţi amprentele familiei la loc de cinste

 

Obiectele importante, cu valoare sentimentală, oferiţi-le un loc special: aşezaţi pe mijlocul raftului din centrul bibliotecii albumul cu fotografiile familiei, aşezaţi lângă televizor rama cu poza preferată, aşezaţi un spot luminos deasupra sculpturii amatoare realizată de toţi membrii familiei când aţi fost în acea tabără...

 

O idee în plus: Faceţi un tablou nonconformist realizat pe o planşă din hârtie groasă pe care să lăsaţi amprente colorate ale mâinilor fiecărui membru – fiecare va avea o altă culoare, iar tabloul rezultat îl veţi aşeza într-o ramă subţire, uni. Veţi avea propriul strop de veselie şi unitate.

 

Surse foto: freshome.com, pinterest.com, houzz.com, bhg.com