Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
17-05-2013 / Blog amenajari living
Tendinte pe placul soarecilor de biblioteca

„O casă fără cărţi este ca un corp fără suflet” – Cicero.

 

Există câteva lucruri importante care trebuie luate în considerare înainte de a începe decorarea casei şi, mai ales, a livingului sau biroului unde va sta biblioteca: în primul rând, biblioteca este un loc exclusiv pentru cărţi; în al doilea rând, dimensiunile acesteia trebuie să fie raportate la cele ale încăperii unde se va afla; în al treilea rând, trebuie să domine pe rafturile sale cărţile de valoare.

 

Biblioteca – tapet

 

Am numit astfel genul acela de bibliotecă ce se intinde pe fiecare centimetru al fiecărui perete al unei încăperi. Desigur, pentru acest fel de amenajare a bibliotecii este nevoie de un spaţiu cât mai larg, de o cameră cât mai bine luminată şi aerisită şi de un mobilier cât mai simplu şi mai elegant care să completeze încăperea.

 

Biblioteca minimalistă

 

Într-un apartament decorat în stil minimalist nu s-ar potrivi o bibliotecă prea impunătoare şi, totuşi, este nevoie de un spaţiu pentru depozitarea cărţilor. În această situaţie, tot ce vă trebuie sunt doi soldăţei: dulapuri înalte, dar înguste, cu rafturi deschise pe două dintre laturile soldăţelului şi care să fie într-o singură culoare, de preferinţă alb sau crem.

 

Biblioteca lui Manole

 

Rafturile acestui tip de bibliotecă sunt, practic, îngropate în zid – de aici şi numele pe care i l-am ales. Acestea pot avea diferite forme şi dimensiuni, astfel încât farmecul acestei biblioteci să nu fie sufocat de monotonia cimentului. 

 

Biblioteca „invizibilă”

 

Doar pentru că aveţi cărţi şi le preţuiţi nu înseamnă că trebuie să le şi expuneţi. Puteţi să le aşezaţi cu grijă într-un dulap închis, unde să le păstraţi în condiţii optime şi unde să fie ferite de praf şi de orice sursă de căldură şi de umiditate. Astfel, mirosul cărţii, dar şi calitatea paginilor vor putea fi păstrate mai mult timp. În plus, nimeni nu va şti ce comoară păstraţi în căminul dumneavoastră!

 

Bibliotecă încorporată

 

Într-un apartament nou se întâmplă să vrei să ai cât mai multe dintre lucrurile la care ai visat, motiv pentru care unele piese de mobilier şi unele pasiuni nu se îmbină tocmai plăcut. O soluţie utilă şi eficientă pentru depozitarea ordonată a cărţilor este includerea unor rafturi speciale în alte piese de mobilier.

 

De exemplu, puteţi comanda o masă cu picioare de lemn, un blat subţire (care va servi drept raft) şi un blat superior, din sticlă (acesta va fi blatul propriu-zis al mesei). Astfel, veţi avea o mini-bibliotecă şi o măsuţă de cafea într-o singură piesă de mobilier originală şi compactă. Puteţi face acelaşi lucru şi în cazul unei comode sau al unei mese pentru televizor.

 

Surse foto: freshome.com, homedit.com.