Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
12-11-2013 / Blog amenajari living
Pregatiri pentru ospete
Când vin mai mulți oaspeți la masă, mobilierul la care se vor așeza trebuie să fie în acord cu întreaga încăpere, dar și cu ocazia căreia îi este dedicată cina cea de taină. Indiferent că amenajați un dining în toată regula, fie că așezați într-o parte a livingului sau a bucătăriei o masă încăpătoare și câteva scaune, va trebui să luați în considerare câteva norme de amenajări. 
 
Cum alegeți forma potrivită pentru masă? Ce formă și ce culoare vor avea scaunele? Cu sau fără covor? Cu sau fără decorațiuni pe masă? Cam câți oameni vor veni la cină de sărbători? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să vi le puneți atunci când pregătiți mobilierul pentru mesele cu oaspeți numeroși. 
 
Masa rotundă 
 
Alegerea unei mese rotunde transmite un mesaj puternic: toată lumea așezată la această masă este egală ierarhic. Socializarea la o astfel de masă este la nivel înalt, deoarece contactul vizual este optim. Totuși, aceasta este o variantă validă pentru un număr relativ mic de meseni – maximum șase, pentru a nu irosi spațiul dintr-o încăpere nu tocmai spațioasă - prin urmare tonul discuțiilor nu trebuie să fie prea ridicat. 
 
În plus, utilitatea unei mese rotunde este considerabilă: trecerea platourilor cu mâncare, a suportului  cu scobitori sau a solniței de la un meseam la altul se va face cu cea mai mare ușurință, chiar dacă "celălalt" mesean este la capătul diametral opus. 
 
Deformarea mesei rotunde 
 
O masă rotundă are avantajele sale, dar o putem deforma în minte pentru a obține un oval sau o formă eliptică, fără un nume special. Important este accesul la masă, dar vizibilitatea este cel puțin la fel de importantă: când cinezi în familie trebuie să poți vedea toți mesenii, deoarece, chiar dacă nu este frumos să vorbești cu gura plină, la masă se comunică destul de mult. Cinele sunt ocazii foarte bune pentru comunicare și apropiere între membrii familiei. 
 
Masa în colțuri 
 
Dacă optați pentru o masă pătrată, aveți mai multe șanse să găsiți și un model extensibil, astfel încât, în cazul primirii mai multor oaspeți, să încapă toată lumea la aceeași masă. Puteți alege o masă dreptunghiulară, simplă, împreună cu o pereche de scaune colorate (pentru "capii" familiei) și restul scaunelor transparente sau cu modele cât mai simple, banale. 
 
Mesele extensibile sunt opțiuni foarte eficiente pentru mesele de sărbători: se pot strânge pe tot restul anului, dar se vor desface destul de mult încât să puteți primi cât mai mulți musafiri. De altfel, modul de extensie diferă: fie conțin părți pe șină, fie părți pliabile, fie părți detașabile. În funcție de spațiul disponibil, alegeți modul în care să se poată restrânge suprafața mesei, precum și forma acesteia. 
 
Alegerea scaunelor 
 
Scaunele le puteți alege în set ori diferite, astfel încât fiecare membru al familiei să aibă scaunul propriu, care să vorbească despre personalitatea și vârsta sa (vârsta psihologică sau vârsta biologică). 
 
Este recomandat să alegeți scaunele în funcție de modelul mesei: prin urmare, și culoarea, și înălțimea, și stilul scaunelor vor depinde de acest lucru. În principiu, este recomandat să optați pentru scaune tapițate, cât mai confortabile, și cu spătarul înalt, care să vă ajute să mențineți o poziție cât mai corectă în timpul șederii la masă. 
 
Sursa foto: houzz.com