Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
29-04-2013 / Blog amenajari living
Livingul, centrul de interes al noii locuinte

Livingul este camera în care primim oaspeţii şi cea în care petrecem timpul liber, motiv pentru care este punctul de atracţie al oricărei locuinţe. În mobilarea de apartamente noi, amenajarea livingului presupune, probabil, cele mai multe bătăi de cap. Totul este mult mai uşor, însă, când dispunem de un ghid de amenajare a locuinţei care să îmbine preocupările personale cu noile tendinţe în amenajări interioare. 

 

817

 

Atunci când începeţi decorarea livingului trebuie să porniţi de la o idee: ce atmosferă doriţi să creaţi în această încăpere?

 

Apoi veţi alege, în funcţie de răspunsul obţinut, culoarea pereţilor, tipul de mobilier potrivit. După aceea vă veţi gândi la poziţionarea mobilierului astfel încât lumina naturală să pătrundă în încăpere cât mai uşor şi veţi crea sau achiziţiona decoraţiunile interioare potrivite acestui spaţiu.

 

Nu uitaţi de sfaturile Feng Shui atunci când vă mobilaţi încăperile. În living, mobila trebuie orientată spre centru pentru a încuraja comunicarea şi trebuie să rămână spaţiu între corpurile de mobilier şi între mobilier şi podea pentru a permite circularea energiei şi pentru a facilita curăţarea camerei.

 

Pentru un living clasic...

 

... amintiţi-vă de sufrageria părinţilor.

 

Un living clasic are nevoie de o bibliotecă generoasă – puteţi dedica un perete întreg acestei piese de mobilier sau doar câteva rafturi. Important este să aveţi aproape cele mai valoroase opere ale literaturii universale şi a celei româneşti, astfel încât să puteţi revizita autorii preferaţi ori de câte ori doriţi.

 

Aveţi, de asemenea, nevoie de  o canapea moale, voluminoasă, care să aibă, în fiecare parte, câte un fotoliu asortat. Înaintea acestora va sta o masă, iar dincolo de ea puteţi aşeza o comodă. De altfel, puteţi utiliza mobilier vintage pentru acest tip de încăpere.

 

covor-perete

 

Televizorul poate fi suspendat deasupra comodei sau poate ocupa centrul bibliotecii, dacă aceasta este construită astfel încât să permită încorporarea unui televizor.

 

Reţeta pentru alegeri cromatice de succes este îmbinarea nuanţelor de maro închis (pentru mobilier) cu pasteluri şi imprimeuri florale (pentru varul lavabil şi pentru canapea şi fotolii).

 

Nu uitaţi de accesorii: perdele subţiri, din mătase sau voal (în această perioadă materialele numite se bucură de o popularitate sporită), dublate de draperii groase, din catifea (catifeaua este, de asemenea, între favoritele sezonului), o veioză pe comodă, covor din fire de in sau o mochetă uni, în culori pale.

 

Pentru un living vesel...

 

... alegeţi culori vii şi optaţi pentru un mobilier nu prea voluminos.

 

Lăsaţi zona ferestrei cât mai aerisită. Aşezaţi pe unul dintre pereţi o canapea deschiză la culoare (crem sau vernil), alăturaţi-i un dulap cu rafturi unde să puteţi aşeza câteva dintre cărţile preferate şi câteva obiecte de decor, iar înaintea canapelei aşezaţi un covor nu prea mare, cu o textură plăcută la atingere.

 

Pe peretele opus puteţi aşeza o comodă joasă, pe care să puneţi un televizor şi câte o vază cu flori (sau un ghiveci) în fiecare parte a televizorului.

 

Din punct de vedere cromatic, este recomandat alegerea varului lavabil în nuanţe gălbui, a mobilierului gri deschis, alb, crem sau bej, precum şi a nuanţelor de verde. Pentru un plus de originalitate, recomandăm o pictură murală deasupra canapelei, care poate înlocui cu succes orice tablou, dacă este realizată de un profesionist.

 

veioza-galbena

 

Pentru un living luminos...

 

... trebuie să optaţi pentru culori deschise, pastelate şi pentru mobilă minimalistă.

 

Alegeţi mobilier în culori deschise: alb, gri deschis, crem. Decoraţiunile interioare trebuie să fie în aceeaşi cheie cromatică, iar corpurile de iluminare să fie numeroase şi cât mai diverse: spoturi, veioze înalte, în diferite forme.

 

Măsuţa de cafea din centru, obiect ce nu poate lipsi din living, trebuie să aiba blatul din sticlă transparentă, pentru a corespunde actualelor tendinţe în amenajări interioare.

 

Deşi jaluzelele sunt întâlnite destul de des, recomandăm folosirea unor perdele din material fin, albe, dublate de draperii groase din in sau din catifea, ce pot fi pământii sau bleumarin, oferind posibilitatea schimbării întregii atmosferi a încăperii.

 

canapea-alba-living

 

Pentru un living primitor...

 

... este recomandat să alegeţi culori calde, mobilier confortabil şi multe obiecte de decor interior.

 

Puteţi vopsi pereţii în culori închise: maro, bleumarin sau gri petrol (acestea fiind culorile la modă), iar folosirea mobilierului deschis la culoare va da impresia unui spaţiu deschis.

 

Folosiţi cât mai multe obiecte de decor: pernuţe colorate, veioze, vaze, ghivece cu flori vii, lumânări colorate parfumate şi aşa mai departe.

 

Covorul sau mocheta (trebuie să existe, pentru a crea o atmosferă cât mai călduroasă) poate fi cărămiziu, cu motive geometrice sau vegetale (va trebui să alegeţi o culoare care să se potrivescă nuanţei alese pentru varul lavabil sau tapet).

 

Pentru un plus de romantism, optaţi pentru un şemineu. Acesta va ajuta la crearea unei atmosfere mai primitoare, mai relaxate, mai prietenoase, reprezentând un element foarte important al artei Feng Shui.

 

living-centru

   

Foto: pinterest.com