Ingrijirea gazonului

13-06-2013 / Blog amenajari gradini

Plantăm gazon pentru că aspectul lui ordonat ne ajută să creăm un spaţiu mai relaxat acasă, pentru că pare uşor de îngrijit şi pentru că animalele de companie îl adoră.  Totuşi, îngrijirea gazonului este o adevărată artă.

 

Pregătirea terenului

 

Gazonul este un soi de plantă mai pretenţioasă decât ar trebui. Dacă doriţi să îl „instalaţi” în curtea dumneavoastră, va trebui să vă înarmaţi cu răbdare şi să pregătiţi terenul.

 

Îndepărtaţi buruienile manual sau cu erbicid. Dacă folosiţi erbicid, lăsaţi să treacă două săptămâni înaintea plantării gazonului.

 

Pământul trebuie afânat şi trebuie să vă asiguraţi că nu există în sol (până la adâncimea de 30 cm) pietre, bucăţi de lemn sau de os de dimensiuni mari. Săpaţi suprafaţa, curăţaţi pământul de orice ar putea împiedica creşterea rădăcinilor, presaţi uşor cu un cilindru, nivelaţi.

 

Când şi cum se plantează gazonul?

 

Gazonul poate fi plantat timp de 6 luni: din aprilie până în septembrie. În funcţie de scopul folosirii gazonului va trebui să alegeţi o anumită combinaţie de seminţe.

 

Pentru răspândirea uniformă a seminţelor, împărţiţi cantitatea în jumătăţi. Amestecaţi fiecare jumătate cu nisipul alb necesar plantării, apoi distribuiţi prima parte de-a lungul terenului, iar a doua parte de-a latul porţiunii pe care vreţi să aveţi gazon.

 

Următorul pas este greblarea uşoară a solului, astfel încât seminţele să fie acoperite cu aproximativ 2 cm de pământ. Presaţi uşor cu cilindrul, pentru ca seminţele să se poată aşeza mai bine şi pentru a optimiza contactul cu pământul ce le înconjoară. Irigaţi imediat.

 

Cât de des trebuie să irigaţi?

 

În primul rând, este important să ştiţi că momentul optim din zi pentru irigare este seara, atunci când evaporarea este redusă şi că primele irigări au nevoie de mai multă grijă: trebuie să udaţi pământul cu un aspersor, pentru a nu împrăştia seminţele.

 

În al doilea rând, trebuie să ţineţi cont de precipitaţiile de peste zi. Dacă a plouat, aşteptaţi o zi, două, până la prima irigare. De asemenea, trebuie să ştiţi că sunt recomandate irigări intense ceva mai distanţate decât irigările superficiale, dar dese.

 

Fertilizarea solului cu azot, fosfor şi potasiu trebuie făcută înainte de semănare, după aceasta şi la oricare înnoire a peluzei.

 

Înnoirea peluzei se face prin fertilizarea intensă a stratului superior cu fosfor, potasiu şi azot (în ordinea descrescătoare a cantităţii) la sfârşit de sezon, în luna octombrie, fertilizarea solului cu calciu (în ianuarie, dacă aciditatea solului este scăzută, pH-ul optim fiind cuprins între 5,5 şi 6,5), aerisirea stratului superior (perioada optimă: aprilie-mai).

 

În timpul sezonului, gazonul se tunde o dată sau de două ori pe săptămână, în funcţie de dimensiunile pe care doriţi să le aibă şi de scopul acestuia (ornament, joacă sau sport), înălţimea optimă a acestuia fiind cuprinsă între 2 şi 4 cm. Poate ajunge până la 10 cm, dacă doriţi un aspect mai bogat al peluzei.

 

Dezavantajele creşterii gazonului

 

În timp, capacitatea solului de aerisire şi de menţinere a apei scade. Plantarea gazonului şi menţinerea lui pentru o perioadă îndelungată va afecta viitoarele plante pe care veţi dori să le plantaţi în acel sol.

 

O altă problemă ar fi suprasolicitarea solului: în timp, seminţele de gazon se uzează, ceea ce va duce la apariţia unor porţiuni fără gazon. Acestea vor fi în cel mai scurt timp invadate de buruieni în lipsa unei îngrijiri corespunzătoare.

 

De asemenea, trebuie să ţineţi cont de faptul că semănarea gazonului presupune un amestec cu nisip, iar pământul nisipos este nefavorabil majorităţii plantelor.

 

Surse foto: thepeoplescommunitygarden.blogspot.com, gardenofeaden.blogspot.com

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2020 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.