Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
22-06-2013 / Blog amenajari gradini
Idei pentru gradinaritul varatic

Florile de vară nu sunt pretenţioase, nu vor decât soare şi udate din când în când. Amenajează-ţi grădina cu florile preferate şi vei avea „o gură de rai” multicoloră chiar lângă casa ta!

 

Coreopsis – sunt flori iubitoare de lumină şi căldură (anotimpul preferat fiind vara) şi rezistă şi în mediile uscate. Este recomandat să fie plantate la sfârşitul primăverii, durata dintre plantare şi înflorire fiind de aproximativ 2 luni.

 

Trandafirii – dintre cele 200 de specii de trandafiri puteţi găsi măcar un tip care să se potrivească grădinii tale. Parfumul de trandafiri ce va învălui întreaga grădină în mireasma tipică reprezintă motivul principal pentru plantarea lor. Deşi sunt pretenţioşi la plantare, odată ce s-au prins sunt uşor de îngrijit, iar frumuseţea lor este incomparabilă.

 

Margarete şi gherghine – cu siguranţă aceste flori nu lipseau nici din grădina bunicii tale. Sunt plante cu flori impunătoare şi colorate şi nu au totuşi nevoie de îngrijire specială. Va trebui doar să acorzi puţină atenţie creşterii şi răspândirii lor: în cazul în care nu primesc destulă atenţie, vor căpăta un aspect neîngrijit, iar grădina va arăta aglomerată şi va pierde din frumuseţea paletei vaste de culori.

 

Narcisele  sunt plante ale căror bulbi trebuie plantaţi în lunile de toamnă, rezistă în pământ peste iarnă şi înmuguresc în fiecare primăvară de la plantare. Deşi iubesc căldura şi lumina puternică a soarelui de vară, acestea îşi vor desface florile în special dimineaţa şi seara, pe răcoare. Tot atunci îşi vor împrăştia şi parfumul fermecător.

 

Colţunaşi– ideali pentru a fi plantaţi pe marginea grădinii, sunt flori mărunte, roşii cu centrul galben, însă pot fi şi portocalii sau negre. Ar fi un mod original şi plăcut pentru delimitarea stratului de flori de restul grădinii.

 

Pietricele – asemeni colţunaşilor, acestea ies „din loc”. Există posibilitatea să iasă şi acolo unde nu le-aţi plantat, după un an, căci seminţele lor pot fi duse de vânt. Deşi nu sunt pretenţioase, preferă pământul nisipos şi straturile subţiri de sol, putând să se ivească şi între scări sau dalele de piatră de pe alee.

 

Florile mărunte le poţi planta şi în ghivece pe care să le agaţi de gard sau pe care să le aşezi la adăpost, lângă casă, în cazul unei furtuni sau în cazul în care acestea se dezvoltă mai bine la umbră.

 

Un mod drăguţ şi original de delimitare a grădinii de flori de restul grădinii este gardul viu. Plantele cele mai recomandate pentru un astfel de aranjament sunt tuia, zeda, lemnul câinesc şi merişorul (buxus sempervirens), însă acestea trebuie întreţinute corespunzător, astfel încât înălţimea lor să nu depăşească limitele dorite şi să nu capete un aspect haotic.

 

Pentru o grădină de vis este nevoie de câteva felinare şi o alee pavată printre florile parfumate, pe care să te poţi plimba în voie în serile acestei veri. Nu ezita să plantezi în mijlocul curţii un tei falnic ce va umple întreg cartierul de mireasma florilor sale pe timpul verii.

 

Nu uita să cureţi grădina în fiecare primăvară grădina de uscături, să aerezi solul şi să adaptezi numărul şi tipul florilor alese la spaţiul disponibil. Apoi, ia în considerare şi celelalte variante de amenajare a grădinii, astfel încât grădina să fie amenajată pe placul întregii familii,  în cel mai plăcut şi mai practic mod cu putinţă.