Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
02-08-2013 / Blog amenajari gradini
Idei inedite pentru gradina dumneavoastra

Grădina unei case este cartea ei de vizită: dacă aceasta este aglomerată, neîngrijită, întunecoasă, aspectul său ar putea alunga eventualii vizitatori. Şi care mai este farmecul unei case spaţioase cu o curte proprie dacă sentimentele pozitive create de un astfel de spaţiu nu este împărtăşit cu familia, prietenii şi câţiva dintre cei mai apropiaţi colegi de muncă?

 

Natura este cu atât mai frumoasă cu cât este mai puţin influenţată de om: în fiecare pietricică stă o poveste şi un miracol. Totuşi, omul simte nevoia să o aducă mai aproape de viaţa lui de zi cu zi, motiv pentru care există grădinile acelea frumoase, aranjate, care apar în reviste. Cum faceţi ca să devină şi grădina dumneavoastră una dintre cele mai admirate? Iată câteva idei care v-ar putea ajuta...

 

Arbuşti cosmetizaţi

 

Deşi s-ar putea să aveţi nevoie de ajutorul unor specialişti, nu vă împiedică nimeni şi nimic să exersaţi chiar dumneavoastră crearea câtorva modele mai simple. Va fi nevoie de multă muncă, de „implanturi” de pământ, de multă grijă pentru alegerea plantelor potrivite pentru astfel de sculpturi vii, însă satisfacţia pe care o veţi avea în momentul finalizării monumentului şi apoi puţin mai târziu, când vor înflori toate plantele sculpturii, atunci veţi vedea ca au meritat efortul.

 

Avantajul sculpturilor din arbuşti, pe lângă componenta estetică, este faptul că nu vor avea nevoie de irigări la fel de dese precum o grădină clasică.

 

Grădină etajată

 

În funcţie de dimensiunea şi înălţimea casei dumneavoastră, dar şi de spaţiul disponibil pentru amenajarea grădinii, o puteţi proiecta pe înălţime, şi nu ca întindere. Ori, dacă spaţiul vă permite, puteţi proiecta o grădină etajată, iar în cel mai înalt punct să construiţi un kiosk din lemn, unde să aşezaţi două canapele şi o măsuţă – va fi locul perfect pentru cinele în familie pe timpul verii.

 

Veţi avea nevoie de dale de piatră pentru placarea fiecărui mini-nivel şi pentru construirea treptelor, dar şi de un surplus de pământ, căci pe fiecare nivel va trebui să plantaţi câteva dintre florile dumneavoastră preferate – veţi crea o replică simplificată şi micşorată a uneia dintre cele 7 minuni ale lumii, Grădinile suspendate ale Semiramidei.

 

Fântână arteziană

 

Cu siguranţă o fântână arteziană în mijlocul peluzei va atrage păsărele care să se scalde dis-de-dimineaţă în apa ei, iar cântecul lor va umple grădina de veselie. Înconjuraţi-o cu cercuri concentrice de pietriş şi straturi de flori şi aşezaţi, nu prea departe, un leagăn, alături de care să plantaţi un tei parfumat.

 

 

Excursie în grădină

 

Dacă alegeţi o vegetaţie destul de diversă, care să afişeze forme, înălţimi şi texturi  diferite, apoi prin mijlocul acestora proiectaţi o alee cu dale mari din piatră (eventual piatră naturală), puteţi să vă simţiţi la fiecare plimbare de seară prin grădină într-o mini excursie. Dacă spaţiul vă permite, amenajaţi la capătul aleii un iaz în miniatură sau, măcar, plantaţi doi copaci puternici care să poată susţine un hamac sau un leagăn, ori amplasaţi-le cu ajutorul unor stâlpi de susţinere până cresc copacii...

 

Ghivece şi ghivece

 

Pentru gusturile mai simple, puteţi alege o grădină clasică, în principiu. Totuşi, aşezaţi câteva băncuţe la umbra copacilor, ornaţi grădina cu ghivece dintre cele mai originale şi cu plante frumos mirositoare, pavaţi alei cu dale mari din piatră ori cu pietriş, iar apoi, în timp, puteţi improviza bănci din pământ şi verdeaţă ajutându-vă, poate, de câteva plăci de lemn sau de piatră.

 

Puteţi improviza ghivece din butuci de copaci sculptaţi, puteţi crea bolte multicolore cu flori parfumate, puteţi aşeza ghivecele pe etajere bătute în gard sau direct agăţate în stinghiile gardului. Nimic nu vă poate îngrădi imaginaţia.

 

Mini-Lounge

 

Puteţi crea chiar la dumneavoastră acasă spaţiul perfect pentru relaxare. Nu aveţi nevoie decât de câteva fotolii (scaune, şezlonguri) confortabile şi de o măsuţă de cafea în mijlocul lor. De jur împrejur, va trebui să aşezaţi câteva corpuri de iluminat (link pentru articolul cu moduri de iluminat în grădină) şi să existe posibilitatea adăpostirii în caz de ploaie: fie construiţi o căsuţă sau o terasă din lemn, fie vă folosiţi de umbrele din cele mai întinse.

 

Surse foto: houzz.com, pinterest.com