Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
12-09-2013 / Blog amenajari gradini
Gradinarit ireprosabil in 8 pasi

Cu siguranţă vă doriţi ca grădina casei dumneavoastră sau grădiniţa din faţa blocului să fie frumos aranjată şi să fie în acord cu modul în care va urma să fie folosită. Pentru amenajarea unei grădini fără cusur este creat şi articolul de faţă, structurat în funcţie de ordinea acţiunilor necesare pentru amenajarea grădinii.

 

1. Gândiţi în avans

 

Aşa cum am menţionat în introducere, pentru amenajarea grădinii este necesar să vă gândiţi dinainte la modul în care urmează să fie folosit această zonă. Desigur, acest lucru este într-o strânsă relaţie cu spaţiul disponibil, însă posibilităţile sunt numeroase.

 

Scopul grădinii poate diferi de la spaţiu de joacă pentru copii, la zonă pentru servirea micului dejun şi a cafelei, la zonă de primit oaspeţii, la loc pentru grătar şi loc pentru animalele de companie, iar acestea sunt doar câteva sugestii. Va trebui să adaptaţi celelalte alegeri în funcţie de acest detaliu.

 

2. Dedicaţi puţin spaţiu câte unui subiect

 

Dacă spaţiul vă permite, ar trebui ca animalele de companie, copiii şi oamenii mari să aibă propriul spaţiu. De asemenea, păstraţi loc pentru jocurile de familie sau jocurile sportive, în funcţie de preferinţele familiei.

 

3. Delimitaţi corect zonele

 

Aşa cum am mai discutat, este recomandat ca fiecare zonă a grădinii să fie delimitată cumva, iar variantele sunt şi aici diverse: garduri vii, gard din piatră naturală, din lemn sau din metal, acestea trei din urmă putând fi combinate cu plante căţărătoare, pentru un aspect feeric.

 

4. Păstraţi o mini zonă potrivită pentru... orice

 

Dacă nu beneficiaţi de o verandă sau o terasă, atunci această bucăţică de grădină ar trebui să existe: puţin spaţiu potrivit oricărei activităţi, fie că ieşiţi la o ţigară, fie că trebuie să scoateţi pisica afară, fie că cel mic vrea să se joace cu pistoale cu apă.

 

5. Nu lăsaţi regulile şi tendinţele de amenajări să vă îngrădească imaginaţia.

 

Dacă un anumit element vă reprezintă, nu trebuie să renunţaţi la el doar pentru că nu este în tendinţe: are toate şansele să revină şi, în plus, nu vă puteţi trăi întreaga viaţă doar după reguli dictate de artişti ori de societate, trebuie să vă ascultaţi şi intuiţia.

 

6. Combinaţi materialele

 

Puteţi folosi diferite modele de scaune, puteţi folosi dale diferite din piatră pentru pavarea fiecărei zone tematice, puteţi să diversificaţi tipul gardurilor care delimitează zonele... important este să nu vă lăsaţi grădina să devină un spaţiu monoton.

 

De asemenea, este recomandată varietatea plantelor utilizate: în ghivece sau plantate în pământ, acestea trebuie să difere ca specie, înălţime, mod de prezentare. Nu vă temeţi nici de culorile acestora – cromatica florilor este naturală, nu trebuie calculat totul la milimetru decât dacă doriţi să proiectaţi o sculptură sau un model din flori.

 

7. Adăugaţi un centru compoziţional

 

Ceva din toată această grădină trebuie să fie piesa de rezistenţă: ceva cu care să vă mândriţi! Acel „ceva” poate fi o băncuţă handmade, un leagăn încununat de flori, un tobogan, un foişor, un copac special, o căsuţă în copac sau orice altceva vă face inima să tresalte de bucurie – dumneavoastră sau familiei dumneavoastră.

 

8. Nu încărcaţi prea mult acest spaţiu

 

Grădina este propriul templu în aer liber: nu trebuie să îl sufocaţi, altfel vă veţi simţi şi dumneavoastră sub presiune. Păstraţi în tot timpul amenajărilor planul iniţial în minte şi încercaţi ca rezultatul final să fie unul la fel de organizat ca şi imaginea proiectată a grădinii.

 

Apelaţi la elementele care sunt absolut necesare, nu uitaţi nici de sfaturile Feng Shui şi nu omiteţi niciunul dintre elementele naturii, chiar dacă va trebui să înlocuiţi ideea focului cu crini portocalii sau cu felinare cu făclii sau ideea energiei şi a dinamismului cu ornamente din metal frumos arcuit.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com