Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
29-04-2013 / Blog amenajari gradini
Crearea unui spatiu zen - Ingrijirea gradinii

Timpul petrecut în aer liber este plăcut şi energizant. Acest rol al grădinii nu poate fi îndeplinit decât dacă spaţiul rezervat acesteia este întreţinut cum se cuvine. În primul rând, trebuie să ajutaţi natura să îşi urmeze cursul. În al doilea rând, trebuie să creaţi un spaţiu plăcut şi util.

 

Puteţi face, din grădina dumneavoastră, o oază de linişte sau un staţiu de agrement. Indiferent care este alegerea dumneavoastră, grădina va necesita destul de multă muncă, câteva investiţi şi, mai ales, multă dedicare.

 

Ce şi cum plantăm?

 

Ca să creați un spaţiu intim, unde familia să se poată bucura de avantajele unei locuinţe noi, puteţi planta copaci de jur împrejurul gardului. Totuşi, această alegere ar putea da un aer sufocant grădinii, nemailăsând razele soarelui să pătrundă.

 

Prin urmare, sfatul este următorul: lângă gard plantaţi pomişori vii, arbuşti uşor de întreţinut, care să nu necesite decât irigarea ocazională şi tăierea ramurilor „rebele” de două ori pe an.

 

În mijlocul grădinii, plantaţi un pom fructifer, un tei sau un stejar. Când va creşte, va oferi umbra necesară pentru a putea lua masa în aer liber, va putea găzdui mici vieţuitoare şi va oferi un parfum plăcut în sezonul în care este înflorit.

 

Cum organizăm restul grădinii?

 

Recomandarea generală este să lăsaţi acest spaţiu cât mai liber, astfel încât să puteţi juca diferite sporturi. Dacă aveţi copii, îi puteţi amenaja un leagăn sau un balansoar. Totuşi, pentru ca familia să se distreze împreună, puteţi crea o pista pentru bowling pe una dintre laturile grădinii.

 

Apoi, pentru mese sănătoase, dar şi timp petrecut cu prietenii, puteţi amenaja în colţul cel mai îndepărtat faţă de casă un grătar sau un cuptor de vară.

 

Dacă aveţi printre rude un tâmplar priceput, nu existaţi să construiţi o casă  în copac, atunci când acesta va ajunge la maturitate.

 

Originalitate: decoraţiuni pentru grădină făcute manual

 

Căsuţe pentru păsări – nimic nu este mai plăcut decât trezirea în cântecul vesel al păsărelelor. Ajutaţi-le să facă faţă provocărilor mediului în continuă schimbare şi creaţi-le căsuţe din diferite obiecte. De exemplu, puteţi folosi încălţămintea uzată. Necuvântătoarele nu vor fi deranjate de faptul că adidasul este un pic dezlipit sau că lipseşte un şiret.

 

Ghivece improvizate

 

Tot din încălţăminte uzată, dar, de data aceasta, din cea a copiilor, puteţi crea ghivece pentru flori. Daţi câteva găuri în talpa cizmelor rămase mici, adăugaţi pământ, sădiţi florile, udaţi şi aşteptaţi ca natura să crească în fostele ciubote ale juniorilor.

 

De asemenea, puteţi crea un ghiveci supraetajat, care să dea un aer jucăuş grădinii dumneavoastră.

 

Nu există limite în ce aţi putea face cu grădina dumneavoastră. Totul depinde de gust, de numărul locuitorilor căminului dumneavoastră, de preferinţele membrilor familiei şi de spaţiul alocat fiecărei activităţi.

 

Un ultim sfat: evitaţi figurinele din ceramică atât de comercializate: piticii de grădina, broscuţele şi berzele nu sunt tocmai apreciate de designeri şi, de altfel, sunt inutile.

 

Sursa foto: pinterest.com