Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
07-10-2013 / Blog amenajari camera copii
Ce vor copiii de la camera lor?

Nici măcar cei mici nu îşi dau seama cât de mult şi cât de repede se schimbă. Aceste diferenţe dedpind de schimbarea de anturaj, dar şi de modul în care sunt trataţi acasă şi de modul în care se obişnuiesc să răspundă provocărilor vieţii, indiferent cât de mărunte sunt la acea vârstă.

 

Copiii vor să se joace

 

Majoritatea copiilor nu se gândesc nici măcar la somn sau la timpul alocat meselor – vor doar să se joace. Aşadar, pătuţul şi mobilierul din camera copilului le veţi alege în funcţie de preferinţele dumneavoastră, culoarea dominantă reprezentând singurul lucru ce va rămâne la alegerea celui mic.

 

Totuşi, dacă doriţi să îl tentaţi către anumite activităţi, va trebui să îi personalizaţi obiectele. De exemplu, dacă cel mic refuză să se ducă la culcare la ora stabilită de dumneavoastră, încercaţi să înlocuiţi un pătuţ normal cu unul în formă de maşină de curse sau cu unul care să imite castelul dantelat al unei prinţese. Dacă juniorul amână ora mesei, alegeţi-i boluri, pahare, tacâmuri, scăunel sau alte asemenea obiecte personalizate cu imagini ale personajelor preferate de desene animate.

 

Copiii vor să îşi dezvolte pasiunile şi talentele

 

Poate că nu vor exprima această dorinţă astfel, dar cu siguranţă există. Se poate ca la început să fie nevoie să îl studiaţi pe cel mic şi să îi puneţi la îndemână mai multe variante, astfel încât să îşi descopere pasiunile cât mai devreme: oferiţi-i acces la capodopere ale cinematografiei, ale literaturii şi ale muzicii (sortate corespunzător vârstei, desigur), îndumaţi-l către ştiinţele naturii, către artele plastice sau către sporturi – trebuie să existe ceva care să îl atragă.

 

Cel mai important este ca dumneavoastră să îi controlaţi cumva activităţile şi să i le puteţi prioritiza în timpul zilei. Odihna, alimentaţia, igiena şi şcolarizarea juniorului sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să vă ocupaţi, însă doar pentru că sunt importante nu înseamnă că trebuie să fie şi plicticoase.

 

Copiii vor intimitate

 

Intimitatea nu trebuie să prindă conotaţii sexuale, mai ales dacă vârsta nu corespunde statisticilor. Este drept că pregătirea juniorilor pentru viaţa intimă de „om mare” începe din ce în ce mai devreme, dar nu trebuie să îi amenajaţi camera copilului cu acest gând.

 

În primul rând, trebuie să ţineţi cont de preferinţele micuţului. Dacă discernământul apare ceva mai târziu, ideea despre „ce ar crede mama?” şi „ce ar zice tata?” există încă de timpuriu, iar aceste întrebări retorice ajută copilul să delimiteze spaţiul propriu de cel public, dar şi lucrurile care trebuie urmate şi cele care nu sunt tocmai indicate sau nu sunt indicate pentru un moment anume.

 

În al doilea rând, există moduri de supraveghere şi cursuri care să ajute părinţii să îşi înţeleagă urmaşii, astfel încât să fiţi pregătiţi pentru paşii importanţi din viaţa lor. Totuşi, trebuie să le acordaţi măcar impresia de libertate, pentru ca frumoşii juniori să îşi dezvolte personalitatea într-un mod cât mai ordonat şi cât mai personal – copilul este o individualitate şi trebuie tratată ca atare, fie că ne dorim ori ba.

 

Sursa foto: freshome.com