Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
07-11-2013 / Blog amenajari camera copii
Amenajari inspirate pentru cei mici
Copiii au nevoie de un spațiu al lor, pentru a se dezvolta frumos și pentru a se învăța să se descurce și singuri din când în când – de aceea, rezervați multă atenție și timp pentru amenajarea camerei copilului. Încurajați-i creativitatea, modul de expresie al pasiunilor și ajutați-i să caute și să găsească rezolvări pentru problemele de zi cu zi singurei. 
 
Este uimitor cât de multe lucruri pot învăța cei mici doar de la mediul care îi înconjoară! Pot învăța să fie ordonați, pot să își autoimpună un ritm sănătos de activitate, pot învăța să facă efort și să practice sporturi în cel mai eficient mod. 
 
Acordați-le cât mai mult spațiu 
 
Trebuie ca cei mici să aibă loc să țopăie, să se dea de-a dura, să joace de-a v-ați ascunselea și așa mai departe. Creați-le o cameră care să le ofere cât mai multe posibilități, care să le stimuleze imaginația și în care să se simtă liberi. 
 
Asigurați un mini birou de creație
 
În fiecare cameră pentru copii trebuie să existe câte un birou pentru fiecare copil. Dacă spațiul nu permite instalarea unui birou pentru teme și a unui mini atelier de creație, atunci va trebui să le îmbinați cumva, deoarece creativitatea celor mici nu trebuie îngrădită. 
 
La vârstele cele mai fragede sunt cele mai valoroase idei artistice, iar acestea trebuie exprimate, chiar dacă reprezentarea propriu-zisă a ideii nu ilustrează genialitatea inocenței. Rezervați-vă un loc (un scăunel sau un fotoliu) în apropierea acestui birou, astfel încât să puteți fi aproape pentru cel mic și la propriu, și la figurat. 
 
Creați o imitație de dressing 
 
Șifonierul copilului îl puteți alege deschis – fără uși, numai rafturi și spațiu pentru umerașe. Ajutați-l să își facă în mod regulat curat în cameră și ordine în dulap, dar trebuie doar să îl ajutați, nu să vă însușiți sarcinile lui. 
 
Rezervați o parte a șifonierului costumelor și accesoriilor pentru deghizări și jocuri de rol. Punerea în pielea diferitelor personaje va ajuta la creșterea unui copil empatic, imaginativ și curios și la punerea bazelor pentru discernământ și pentru o rațiune sănătoasă, cu un fundament puternic. 
 
Încurajați joaca educativă 
 
Producătorii de jocuri oferă multiple variante ale jocurilor educative – puteți opta pentru câteva dintre acestea sau puteți crea chiar dumneavoastră jocuri de cultură generală și jocuri practice adaptate vârstei copilului dumneavoastră. 
 
În plus, puteți opta pentru o educație multiculturală: vorbiți-i micuțului despre tradițiile românești, despre câteva fapte simpatice din istorie, dar și despre civilizații străine care nu sunt mai puțin fermecătoare – de exemplu, puteți să îi povestiți despre goana despre aur, despre primele trenuri, despre pieile roșii sau despre oricare perioadă din istorie din oricare colț al lumii, care să vi se pară și dumneavoastră fascinante. 
 
Stații de joacă 
 
Un colțișor din cameră pentru șinele de tren, un colțișor pentru jucăriile din pluș, un locșor pentru instrumente muzicale și o insuliță în mijlocul camerei unde toate piesele de Lego își vor face loc pe o masă pitică înconjurată de scaune pitice – iar acesta este numai un exemplu de organizare a numitelor stații de joacă. 
 
Desigur, în cazul  în care camera copilului nu este destul de spațioasă, puteți apela la un dulap înalt, cu scăriță, în care fiecare raft va fi dedicat unui alt tip de jucării. 
 
Învătați-l să se raporteze la spațiu 
 
În funcție de spațiul disponibil, puteți crea o nișă în camera copilului cu ajutorul unui perete fals în care să decupați diferite spații de diferite dimensiuni și forme. Astfel, va conștientiza evoluția sa fizică și se va familiariza cu diversele forme geometrice. 
 
Sursa foto: Houzz.com