Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
18-06-2013 / Blog amenajari camera copii
Amenajarea camerei celor mici

Copiii nu au aceeaşi nevoie de ordine, necesitate aproape fiziologică a oamenilor mari. De aceea au tendinţa, de obicei, să îşi lase jucăriile, cărţile şi hăinuţele împrăştiate. Totuşi ideea de ordine trebuie implementată de la vârste cât mai fragede, într-o manieră cât mai plăcută, astfel încât să crească organizaţi şi responsabili.

 

Amenajarea camerei copilului este un pas important şi plăcut în aceeaşi măsură. Va trebui să alegeţi culorile potrivite şi mobilă pe măsura lui, iar lucrurile fabricate pentru copii mereu ne aduc zâmbetul pe buze. Totuşi, dincolo de plăcere, trebuie să ţineţi cont de factorul pragmatic: în camera copilului trebuie să vă fie uşor să faceţi ordine împreună cu cel mic.

 

Mobilier multifuncţional

 

Majoritatea copiilor preferă paturile etajate, deoarece le dă ocazia să se joace, să construiască în propria cameră un cort de zile mari şi să îşi primească prietenii să înnopteze.

 

Unele dintre paturile etajate sau chiar dintre paturile normale pentru copii au şi un alt avantaj: loc de stocare dedesubtul patului. Iată, mai jos, un pat cu şi mai multe funcţii...

 

Un alt mod pentru ecomonisirea spaţiului şi pentru uşurarea curăţeniei este alegerea mobilierului încorporat şi a meselor şi scaunelor care se pliază.

 

Separarea camerei

 

Separarea camerei ar putea fi o reţetă de succes în menţinerea ordinii: atâta timp cât spaţiul de joacă este separat de spaţiul de dormit şi de cel de învăţat, există posibilitatea ca una, dacă nu chiar două dintre secţiunile camerei să fie aranjată.

 

Separarea camerei poate fi făcută printr-un perete fals sau cu ajutorul câtorva rafturi deschise şi este un mod bun pentru delimitarea spaţiului mai ales în cazul în care camera este împărţită de doi copii. Astfel, fiecare va avea porţia de intimitate necesară, dar şi posibilitatea să îşi personifice spaţiul după chipul şi asemănarea sa.

 

Multiple spaţii de depozitare

 

Cu cât există spaţii de depozitare mai multe şi mai diferite, cu atât este mai posibil să fie tentat copilul să le folosească: poate din joacă sau ca să facă ceva ce place părinţilor – motivul nu contează cu adevărat, atât timp cât rezultatul este unul pozitiv.

 

Cărţile trebuie să fie „depozitate” cât mai la vedere, astfel încât autosugestia să îşi facă efectul: dacă le vede destul de des, va vrea să afle şi ce se întâmplă dincolo de coperţile lor.

 

Varietatea spaţiilor de depozitarea va ajuta copilul să îşi aşeze toate jucăriile într-un anumit tip de cutii sau saci, cărţile în alt fel de cutii, iar hăinuţele în coşurile speciale. Este un pas mic, dar important pentru a învăţa să separe lucrurile după utilitatea lor şi să fie sădită sămânţa simţului critic, atât de utilă mai târziu.

 

Pe birou se aplică aceleaşi reguli: cariocile trebuie să stea separat de stilouri şi creioane, acuarelele trebuie să aibă spaţiul lor separat, instrumentele din trusa de geometrie într-un coşuleţ separat şi tot aşa.

 

Nu ar strica să îi oferiţi mici recompense neanunţate: din când în când, după ce îşi face ordine, daţi-i voie să stea cu 5 minute în plus la televizor, un cub în plus de ciocolată, jucaţi-vă puţin împreună.

 

Trebuie să îi facă plăcere să facă ordine în cameră. Iar acest lucru este foarte uşor de realizat dacă îl faceţi să îmbine responsabilităţile cu joaca.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com, home-designing.com