Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
23-05-2014 / Blog amenajari bucatarii
Cum alegi blatul pentru o bucatarie mica?

Bucătăriile pot da adevărate bătăi de cap atunci când trebuie amenajate: parcă tot mobilierul din lume este făcut pentru bucătării cât un apartament. Va trebui să fie în continuare o bucătărie utilă şi încăpătoare, oricât de mică ar fi. Cum te adaptezi într-o bucătărie mică? Alegi un blat mai mic, mobilier mai mic şi mai iei şi alte măsuri de siguranţă.

 

Materialele potrivite

 

Pentru fabricarea blaturilor de bucătărie, poţi folosi mai multe tipuri de materiale, de la ciment şi ceramică la granit, lemn şi plastic, precum şi alţi diferiţi compuşi fabricaţi. În funcţie de materialul ales, va fi mai rezistentă în timp sau mai puţin rezistentă, mai uşor sau mai greu de curăţat, mai uşor sau mai greu de mutat şi aşa mai departe. Pentru detalii, poţi citi articolul nostru despre blaturile de bucătărie (tejghele).

 

Uniformitate şi simplitate

 

Într-un spaţiu mic este important ca impresia din acea încăpere să nu fie una apăsătoare, ci să fie una cât mai senină, o atmosferă plăcută, primitoare şi stimulatoare. De aceea, este recomandat pentru spaţiile mici să alegi mobilier cât mai simplu, cât mai puţine decoraţiuni, finisaje cât mai simple şi aşa mai departe.

 

De asemenea, este recomandat să încerci să creezi un decor cât mai uniform. Atenţie, uniform, nu monoton. Cum faci acest lucru? Alegi o singură culoare pentru amenajarea bucătăriei, chiar dacă acest lucru înseamnă utilizarea mai multor nuanţe, este important să nu fie niciodată mai mult de două culori într-o singură cameră dacă aceasta este de mici dimensiuni.

 

Va trebui, deci, să alegi întâi dulapurile şi blaturile acestora, iar abia apoi să construieşti restul decorului din bucătărie.

 

Mobilier îngust şi depozitări pe înălţime

 

Alege mobilier cât mai îngust, evită piesele de mobilier masiv: într-o bucătărie mică trebuie să ai totul, inclusiv loc să te mişti. Libertatea de mişcare este foarte importantă acasă la tine – dacă nici acasă nu poţi să te mişti cum vrei, atunci unde?

 

De aceea, este recomandat să utilizezi tot felul de giumbuşlucuri care să te ajute să îţi organizezi cât mai eficient produsele depozitate în dulapuri. Optează pentru mobilier cât mai îngust (pentru a-ţi mai rămâne spaţiu de mişcare), dar şi cât mai înalt (pentru a avea cât mai mult spaţiu pentru depozitări).

 

În continuarea acestor idei, notăm şi că blatul mobilierului din bucătărie trebuie să nu fie mai lat decât acesta, aşa încât să nu ocupe niciun centimetru mai mult decât ar trebui.

 

Elemente multifunctionale

 

În spaţiile înguste, obiectele multifuncţionale sunt vitale, pentru a economisi cât mai mult spaţiu, evident. Dacă îţi aminteşti, am mai discutat despre acest lucru: bancheta din bucătărie trebuie să aibă spaţiu de depozitare în interiorul său, mesele şi scaunele ar fi bine să fie pliabile sau rabatabile; şi să nu crezi că am uitat de blat: extinde-l până deasupra chiuvetei, pentru a mări suprafaţa de lucru, însă acea porţiune să fie "decapotabilă".

 

Sursa foto: hgtv.com