Facebook
Twitter
Google
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
25-06-2014 / Blog amenajari bucatarii
Corpuri de iluminat pentru zona de lucru din bucatarie

Corpurile de iluminat trebuie să fie cât mai diversificate, dar chiar şi aşa acestea trebuie adaptate nevoilor tale şi spaţiului disponibil. Bineînţeles, orice corp de iluminat ai alege, trebuie să se potrivească în restul decorului, să se asorteze cu restul ornamentelor, cu finisajele sau măcar mobilierului.

 

Dacă ai o bucătărie foarte spaţioasă...

 

... poţi alege orice tip de corpuri de iluminat, mai ales dacă îţi doreşti din cele foarte voluminoase sau din cele care au culori intense şi atrag atenţia asupra lor înainte ca privitorul să poată observa orice altceva din această încăpere.

 

Desigur, dacă aceste corpuri de iluminat vor fi foarte voluminoase, trebuie să le asortezi cu alte elemente din decorul bucătăriei tale. De exemplu, poţi alege un ceas de perete, un tablou sau scaune care se potrviesc lustrei tale. Cel mai important este, totuşi, ca lumina produsă de aceste corpuri de iluminat să fie destul de intensă şi să fie direcţionată către zonele unde ai mai multă nevoie de ea: deasupra aragazului da, mai ales, deaspura zonei unde cureţi şi toci alimentele.

 

Dacă ai o bucătărie relativ mică...

 

... Nu ai de ales: trebuie să alegi corpuri de iluminat cât mai discrete. Acestea trebuie săfie destul de mici sau destul de finuţe încât să nu atragă atenţia asupra lor şi să nu ofere sau să contribuie la crearea impresiei de supraaglomerare a acestui spaţiu.

 

Dacă vrei ceva deosebit...

 

... trebuie să iei întâi în considerare gradul de aglomerare din bucătărie şi spaţiul disponibil. Totuşi, nu ar trebui să fie imposibil să faci o afirmaţie prin intermediul corpului de iluminat ales pentru zona de lucru. De exemplu, poţi alege o lustră care să arate ca un wok, dar care să aibă interiorul de o culoare cât mai deschisă şi un bec ecologic, aşa încât lumina să fie cât mai puternică şi mai clară, iar aspectul să fie unul de invidiat.

 

Dacă vrei ca produsele de iluminat să aibă scop estetic...

 

Atunci alege unele care să te mulţumească, dar nu în bucătărie. Alege corpuri de iluminat potrivite bucătăriei, aşa încât să creezi o atmosferă plăcută şi relaxată şi un mediu bun pentru a găti şi a petrece timp cu familia ta.

 

Dar nu uita de scopul principal al corpurilor de iluminat...

 

... respectiv, iluminarea! Este bine să te gândeşti întâi la dimensiunea pragmatică a obiectelor pe care le cumperi şi abia apoi să iei în considerare estetica. Nu uita nici că ai putea oricând să transformi orice obiect din locuinţa ta într-un proiect handmade.

 

Aceasta este prioritatea corpurilor de iluminat: să ilumineze o încăpere, dar mai ales zonele de lucru. Aşadar, pentru bucătărie poţi alege corpuri de iluminat diferite: lumina generală va fi propagată prin corpuri alese după stil, iar lumina pentru zona de lucru va fi orientată exact către suprafeţele corespunzătoare şi va veni de la corpuri de iluminat simple şi cu becuri potrivite.

 

Sursa foto: houzz.com