Facebook
Twitter
Google +
Youtube
Instagram
Pinterest
Adauga anunt
Newsletter
08-06-2013 / Blog amenajari bai
Modele internationale de amenajare a baii

De vă vine a crede ori ba, nu toată lumea îşi amenajează băile la fel. Şi nu numai băile, ci și amenajările interioare depind adesea de cultura posesorului noului apartament sau a designerului de interioare. Întotdeauna se va ţine cont de factorul pragmatic al încăperii, însă valorile diferă şi, deci, şi gusturile în ce priveşte controversatele amenajări interioare.

 

Indiferent de stilul în care este amenajată baia, aceasta va avea câteva constante, precum prezenţa vasului de toaletă, a zonei de spălare, a chiuvetei şi, eventual, a dulapului cu prosoape şi cosmetice. Cel mai adesea, dulapurile din baie vor fi ascunse în masca chiuvetei ori, de nu, vor avea dimensiuni reduse, indiferent de spaţiul disponibil în baie.

 

Stil Japonez

 

Cum anume deosebim stilul japonez şi care sunt avantajele lui într-o baie? Băile în stil japonez dau casei dumneavoastră, dar în special băii, un aer energic, vesel. Acesta se datorează în egală măsură culorilor folosite (alb, nuanţe de maro, gri şi bej) şi motivelor florale ce nu pot lipsi: dacă nu există un bambus sau o orhidee, atunci veţi întâlni cu siguranţă un tablou ce reprezintă flori de cireş sau bambuşi, acestea fiind plantele preferate de asiatici.

 

De asemenea, trebuie observată predilecţia pentru piatră naturală şi materiale le care imită cât mai bine pe cele naturale. Pentru japonezi, baia este un spaţiu zen. De ce nu ar fi şi pentru noi?

 

Stil Italian

 

Dacă japonezii mizează pe confort şi relaxare, italienii caută ca băile lor să fie cât mai pragmatice. Veţi observa, desigur, că italienii preferă duşul – dacă există şi cadă, aceasta nu va înlocui niciodată duşul. De obicei, există o nişă exact sub duş, pentru a vă aşeza în timpul acestuia.

 

Un alt element care este prezent de cele mai multe ori în băile în stil italian este bideul. Deşi există prejudecăţi privind igiena occidentalilor, italienii dovedesc, prin modul lor de amenajări interioare că sunt foarte atenţi cu acest aspect al vieţii lor.

 

Atunci când amenajaţi baia într-un apartament nou este important să exploataţi la maximum instalaţia electrică, iluminarea puternică fiind un atu în orice încăpere. Dacă nu sunteţi un fan al luminii intense, puteţi oricând înlocui banalul întrerupător cu unul cu potenţiator.

 

Stil Mediteranean

 

Băile mediteraneene sunt ceva mai îndrăzneţe din punct de vedere cromatic, înclinând, în special, spre culorile calde şi combinaţii cu cele neutre (gri, maro, alb, negru). Portocaliul intens este urmat îndeaproape de maroul închis, însă lumina propagată din diferite surse (lămpi, lustre, spoturi luminoase) va asigura eliminarea impresiei de spaţiu închis sau aglomerat.

 

De asemenea, în băile mediteraneene veţi observa preferinţa pentru mozaic, accesorii şi ornamente, majoritatea amintind de bogatul stil baroc.

 

Mediteraneenii sunt, poate, cei mai apropiaţi de stilul românesc, diferenţiindu-se de acesta prin preferinţa pentru lux (sau impresia de lux) şi prin îndrăzneala regăsită în accesorii.

 

Surse foto: freshome.com, houzz.com