TIOR

Rosia Montana, sau cum am redobandit simtul patriotic

Rosia Montana, sau cum am redobandit simtul patrioticRoșia Montană este cel mai fierbinte subiect din România ultimelor trei săptămâni. Planurile Guvernului de a aproba proiectul de începere a exploatărilor de aur și argint de la Roșia Montană au scandalizat zeci de mii de oameni. Aceștia au început să iasa în stradă și să-și strige nemulțumirile în legătură cu măsurile Executivului. Întreaga poveste, pe larg, în continuare.

 

Roșia Montana i-a unit pe români

 

Duminică, 22 septembrie, Piața Universității, București. Mediafax anunță că numărul protestatarilor a depășit 15.000. Și în alte orașe mari ale României, oamenii ies în stradă, uniți prin simțul datoriei și al responsabilității față de țară. La Cluj, numărul estimat este de circa 2.000 de persoane, în vreme ce în Constanța sau Brașov câteva sute de protestatari își strigă nemulțumirea. Mobilizarea a devenit generală.

 

Și cei din afara granițelor țării simt importanța momentului și susțin cauza națională. În New York, Dublin, Londra, Berlin, Amsterdam  sau Barcelona mii de români pot fi văzuți pe posturile de știri din toată lumea și pe Internet. Parcă de la Revoluție nu ne-am mai simțit atât de apropiați unii față de ceilalți.

 

Până și vecinii noștri, ungurii, sunt cu noi. Aproape o sută de persoane au protestat duminică, 22 septembrie, pe străzile din Budapesta: ” Aceasta este una dintre numeroasele demonstraţii care au avut loc în diverse oraşe din lume în semn de solidaritate cu protestatarii care manifestează în România timp de mai multe săptămâni”, a declarat Robert Fidrich de la Prietenii Pământului Ungaria, citat de către tion.ro.

 

Care sunt solicitările protestatarilor?

 

Rosia Montana, sau cum am redobandit simtul patrioticProtestatarii împotriva proiectului Roșia Montană s-au unit pentru câteva țeluri comune. Stoparea proiectului de exploatare a aurului și argintului este poate cel mai important dintre acestea. Includerea zonei Roșia Montană în patrimoniul Unesco, interzicerea utilizării cianurii în minerit și demisia inițiatorilor proiectului sunt celelalte motive ale nemulțumirii generale.

 

 Povestea Roșiei Montana, pe scurt

 

În urmă cu 18 ani, Guvernul de atunci semna un acord secret prin care un străin, Frank Timis, primea dreptul de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană. Timis controla firma Gabriel Resources, cea atât de contesatată astăzi în România.

 

Anul acesta, datorită nivelului foarte ridicat la care a ajuns să fie cotat aurul, compania Gabriel Resources a reușit să aducă peste un miliard de euro în proiectul de la Roșia Montană. Cu aceste fonduri mobilizate, aceasta a reușit să cumpere o mare parte din localitate, dar și munții în care s-ar putea face eventualele exploatări. De asemenea, au fost deschise un ONG, câteva muzee și a fost realizat un documentar pe larg, care să susțină una dintre cele mai importante motivații ale Gabriel Resources: oferirea de locuri de muncă pentru cei aproximativ 80% de șomeri din Roșia Montană.

 

Opoziția din stradă rămâne, la ora actuală, cel mai mare impediment împotriva exploatărilor. Totuși, dacă Parlamentul va vota proiectul semnat de către Premier, atunci în 2014 Gabriel Resources își va putea desfășura activitatea la Roșia Montană.

 

Rosia Montana, sau cum am redobandit simtul patrioticCe înseamnă asta? Peste 13.000 de tone de cianură se vor folosi în fiecare an pentru exploatările de la fiecare mină de la Roșia Montană. Mai mult decât atât, locuitorii de aici care nu și-au vândut casele vor fi mutați cu forța și li se vor oferi noi adăposturi.


 

Ce spune Roșia Montană Gold Corporation

 

 Roșia Montana Gold Corporation este o companie controlată într-o proporție de peste 80% de către Gabriel Resources.

 

Complexa campanie de PR lansată are ca idee centrală crearea de locuri de muncă stabile în următorii ani pentru locuitorii Roșiei Montana. Potrivit informațiilor de pe pagina de Internet a companiei, în faza de construcție a minei din localitate vor lucra 2.300 de oameni, iar, cu timpul, vor mai fi disponibile alte 1.300 de locuri de muncă.

 

Surse foto: realitatea.net, opiniatimisoarei.ro, ghimpele.ro

Elvila
TIOR

907.28 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI