TIOR

Cele mai nesigure judete din Romania la catastrofe naturale

Cele mai nesigure județe din Romania la catastrofe naturaleÎn topul celor mai nesigure județe din România se află Vrancea, Buzău și Prahova. Acestea sunt expuse la toate catastrofele naturale: inundații, cutremur și alunecări de teren. Conform analizelor transmise de Uniunea Națională a Asiguratorilor din România, zonele cu cel mai mare risc seismic sunt asigurate în proporție de 21,42%, cele cu risc mare de inundații în proporție de 12,86%, iar pentru alunecări de teren în proporție de 17,23%.

Vrancea și Buzău sunt județele care au un risc seismic ridicat, dar oamenii nu s-au înghesuit să-și asigure locuința. Datele spun că numai 15,60% din locuințele din Vrancea și 16,61% din Buzău aveau polița PAD ( asigurarea obligatorie a locuinței) la sfârșitul lunii iulie 2016. Cât despre județul Prahova, doar 23,4% locuințe au poliță de asigurare.

Capitala are cel mai mare grad de acoperire a polițelor pentru locuințe, un procent de 38,63%. În cazul unui cutremur ca cel din 1977, Bucureștiul ar avea foarte multe de suferit.

Aproximativ 38 de imobile din Centrul Vechi sunt încadrate în clasa I de risc seismic și reprezintă pericol public. În aceste clădiri sunt 87 de apartamente ocupate de 200 de locatari, iar pe Calea Victorie sunt aproape 12 imobile cu risc ridicat.

”În zona Centrului Istoric, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic - proprietate privată a statului sau proprietate mixtă - se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public - 38 de imobile, în care sunt 87 de apartamente ocupate în prezent de 200 de cetăţeni; risc seismic gradul I - 11 imobile; risc seismic gradul II - 6 imobile. În ceea ce priveşte clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei: imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public - 12 clădiri; clasa I risc seismic - o clădire; clasa a doua - trei clădiri; clasa a treia - două clădiri”, declara în urmă cu o săptamâna, primarul general, Gabriela Firea.

Conform statisticilor furnizate de PAID, numărul polițelor care au fost active la sfârșitul lunii iunie a fost de 1.733.327, iar la 1 ianuarie, numărul acestora era de 1.584.263.

Potrivit acelorași statistici, alunecările de teren produc cele mai mari pagube: 521.570 de lei pentru numai 37 de gospodării afectate în acest prim semestru din 2016. Pe de altă parte, inundațiile au afectat cele mai multe locuințe anul acesta: 63 de case. Cutremurele au provocat pagube pentru 23 de gospodării, cu daune totale de 46.029 lei. Valoarea polițelor obligatorii pentru locuințe împotriva catastrofelor naturale este între 10.000 și 20.000 de euro, suma depinde de regiunea geografică și materialul de construcție al locuinței.

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI