TIOR

Toti o spun: preturile locuintelor noi din Romania, in revenire

Toti o spun: preturile locuintelor noi din Romania, in revenireDupă mai mulţi ani în care preţurile locuinţelor noi din România au scăzut continuu, acum a venit în sfârşit momentul în care piaţa imobiliară dă semne de reviriment. Potrivit unui studiu al companiei Re/Max, în primul semestru al anului 2016, locuinţele din ţara noastră s-au scumpit cu 5,9% faţă de sfârşitul anului trecut.

Aproximativ 900 euro/mp este preţul mediu de vânzare al locuinţelor din România, conform Re/Max. Compania imobiliară a realizat un studiu asupra a 15 ţări europene, iar concluziile sunt că România este pe locul 5 în topul celor mai mari creşteri de preţuri ale caselor şi apartamentelor în primul semestru din 2016, comparativ cu finalul anului trecut.

Şi totuşi locuinţele noi din Europa Centrală, de peste 6 ori mai scumpe decât în România

Chiar dacă preţurile locuinţelor noi din România au crescut notabil în ultimele 6 luni, acestea sunt încă departe de valorile din statele Europei Centrale. Spre exemplu, în ţări precum Elveţia, Germania sau Franţa, preţul mediu pe mp ajunge aproape de 6.000 euro.

În Turcia, Cehia sau Slovacia locuinţele noi sunt mai ieftine decât în România, cu valori cuprinse între 534 euro/ mp şi 879 euro/mp.

Media europeană: peste 1.900 euro/mp pentru o locuinţă de vânzare

Media europeană, conform Re/Max este de 1.908 euro/mp, în cazul caselor şi apartamentelor de vânzare din ansambluri rezidenţiale. Chiria are o valoare medie de 8,08/mp.

Studiul RE/MAX Europe Housing Report a luat în calcul 15 state din Europa. Acestea sunt Austria, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia. Perioada analizată a fost ianuarie-iulie 2016.

Elvila
TIOR

906.23 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI