TIOR

Piata constructiilor poate intra intr-o criza. Ce spune un studiu

Piata constructiilor poate intra intr-o criza. Ce spune un studiuPiaţa construcţiilor din România riscă să ajungă într-o criză asemănătoare cu cea din 2011-2013, dacă băncile vor limita în continuare accesul românilor la credite, spun reprezentanții unei companii specializate în studii de piață.

„Efectele vor fi resimţite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcţiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe. 3.146 de societăţi care activează în domeniul construcţiilor au fost declarate inactive în primele şase luni ale anului 2016, cu 996 mai multe decât în perioada similară a anului precedent”, se arată în datele studiului.

Numărul companiilor care activează în domeniu a scăzut cu peste 3800 de firme, de la 35.208 în 2015 la 31.334 în primele şase luni din 2016. Dacă ar fi să comparăm cu anul 2010, atunci erau înregistrate 33.857 de firme de construcţii.

„Datele sunt relevante privind situaţia din sectorul construcţiilor, mai ales în domeniul rezidenţial, unde mare parte dintre şantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanţării .Legea dării în plată şi dificultăţile înregistrate de Programul Prima Casă au făcut ca băncile să îşi revizuiască politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuinţelor noi”, spun analiștii de la KeyFin.

Numărul autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale a înregistrat o scădere cu 3.9% în primele opt luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică.

”În aceste condiţii, firmele de construcţii au fost nevoite să reducă activitatea, inclusiv personalul. Astfel s-a ajuns ca numărul mediu al angajaţilor să coboare în acest an la 156.257 salariaţi, faţă de 163.306 în 2015 şi 170.653 cât erau în 2010. Faţă de anul 2011, forţa de muncă din acest domeniu a scăzut cu 34.291 de angajaţi. Relevant este şi faptul că, în cel mai bun an din ultimii şase, respectiv 2015, deşi afacerile companiilor de construcţii au atins cel mai bun nivel, de 34,8 miliarde de lei (faţă de 31,1 miliarde în 2010), rezultatul net a scăzut semnificativ, de la 3,49 miliarde lei (2010) la 216,5 milioane lei (2015)”, spune studiul companiei.

Analiștii avertizează! Aceștia spun că economia actuală nu este una solidă. „Avem, din păcate, o creştere economică bazată în primul rând pe consum şi prea puţin pe dezvoltare de produse, proiecte, acţiuni pe termen mediu şi lung. În absenţa unor investiţii cu plus valoare, cu dezvoltare pe orizontală, afaceri care să angreneze business-uri conexe, această creştere economică riscă să se topească precum un bulgăre de zăpadă. Construcţiile rămân, astfel, cel mai semnificativ indicator privind evoluţia pe baze sănătoase a României, iar acesta se află, încă, într-o zonă fluctuantă, fără perspective reale pozitive”.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI