TIOR

DezvoltatorImobiliar.ro – descopera tendintele pietei imobiliare

studiu-imoresearch

Cât sunt pregătiţi bucureştenii să plătească pe un apartament? Ce tipuri de locuinţe sunt cele mai  căutate în capitală? Care sunt modalităţile de plată preferate? Care sunt factorii decizionali luaţi în calcul la alegerea imobilelor? La toate aceste întrebări şi la multe altele găsiţi răspunsurile în studiul imobiliar ImoResearch, realizat la solicitarea DezvoltatorImobiliar.ro!

Valul 7 al studiul ImoResearch, realizat de către compania de marketing şi cercetare de piaţă ElQual, la solicitarea DezvoltatorImobiliar.ro, răspunde întrebărilor arzătoare asupra preferinţelor românilor care vor să-şi cumpere locuinţe. Studiul a fost realizat în perioada 15-17 aprilie 2016, la Târgul Naţional Imobiliar, din Bucureşti.

Iată mai jos câteva dintre cele mai importante concluzii ale studiului imobiliar ImoResearch:

1. Apartamentele de 2 camere, vedetele pieţei imobiliare

Faţă de valul 6 al studiului imobiliar ImoResearch, când cei mai mulţi respondenţi au declarat că vor să-şi cumpere apartamente de 3 camere, valul 7 al studiului a adus o schimbare: acum apartamentele de 2 camere sunt vedetele! Interesul pentru locuinţele cu 3 camere a avut o scădere semnificativă faţă de toamna anului 2015, în timp ce casele au devenit mai căutate faţă de acum 6 luni!

2. Bugetul pentru locuinţele din oraş este între 50.000 şi 70.000 euro

Bugetul românilor pentru locuinţele din interiorul oraşului se încadrează între 50.000 şi 70.000 euro, iar bugetul mediu pentru locuinţele din afara oraşului este 65.000 euro. Tinerii care au participat la studiul ImoResearch ar cheltui între 40.000 şi 60.000 euro pentru o locuinţă.

3. Locuinţele vechi nu interesează aproape pe nimeni

Tendinţa observată în ultimii ani cu privire la interesul tot mai mic al românilor pentru locuinţele din blocurile vechi este confirmată şi de valul 7 al studiului ImoResearch. Astfel, doar 2% dintre participanţii la sondaj au declarat că ar alege să-şi cumpere o locuinţă veche!

4. Românii sunt gata să cumpere locuinţe cu banii jos

Legea dării în plată, cu toate consecinţele negative ale sale (printre cele mai nocive pentru cei vor să îşi cumpere o casă sunt creşterea avansului la credite şi creşterea dobânzilor), i-a convins pe românii care vor să-şi cumpere case sau apartamente să opteze în cel mai ridicat procent pentru plata cu banii jos. Acest lucru poate fi explicat şi prin prisma faptului că mulţi cumpărători doresc să-şi vândă locuinţele actuale, în vederea unui upgrade imobiliar.

De asemenea, încă sunt destui care ar alege Prima Casă, deşi este încă incertă alocarea unui nou plafon pentru anul 2016. Creditele ipotecare standard în lei sunt în cădere liberă faţă de acum 6 luni.

Ceea ce mai trebuie remarcat este şi creşterea interesului pentru rate direct la dezvoltator – un alt efect al legii dării în plată.

5. Reputaţia dezvoltatorului imobiliar nu are nicio importanţă

Un subiect care merită dezbătut (şi despre care vom discuta, separat, într-un alt articol) este faptul că românii care vor să-şi cumpere locuinţe nu dau 2 bani pe reputaţia dezvoltatorului imobiliar care construieşte casele şi apartamentele din ansambluri rezidenţiale.

Reputaţia zonei în care se află imobilele, mijloacele de transport în comun, preţul sau apropierea de zone verzi sunt criteriile cele mai importante.

6. BCR rămâne banca în care românii au cea mai mare încredere

BCR îşi confirmă statutul de banca numărul 1 în România. Cei mai mulţi dintre respondenţii studiului ImoResearch (33%) au spus că BCR ar fi opţiunea principală a lor pentru credite de locuinţe. Pe locul secund în topul preferinţelor a fost ING Bank, cu 19% dintre alegeri, în timp ce BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania şi alte instituţii de creditare au mai fost menţionate.

Rămâneţi conectaţi la portalul DezvoltatorImobiliar.ro şi săptămânile următoare, în care vom dezbate, pe larg, fiecare dintre punctele atinse în acest articol!

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI