TIOR

De la anul platesti mai mult la impozitul pe locuinta

De la anul platesti mai mult la impozitul pe locuintaVeste mai puţin bună pentru români. De la anul vor creşte impozitele pe locuinţele folosite în scop rezidenţial, cu până la 25%, în majoritatea oraşelor ţării. În funcţie de scopul utilizării locuinţelor, impozitele variază între 0,08% şi 2%.

 

"Pentru prima dată în ultimii 25 ani impozitul pe locuinţe nu mai ţine cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia că aceste clădiri să fie reevaluate /construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani; folosirea clădirii în activităţi economice dar construcţia nu este reevaluată în ultimii 5 ani, când procentul este de 2% din valoarea clădirii", este una dintre concluziile cele mai importante ale unei analize realizate de către consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Bența împreună cu expertul contabil Robert Croitoru.

 

De asemenea, anul viitor va creşte baza impozabilă pentru construcţii, ca urmare a adoptării noului Cod fiscal. Metrul pătrat de construcţie în 2016 va fi cotat la 1.000 lei, cu 65 lei mai mult decât a fost anul acesta.

 

Foarte important de menţionat este că, în majoritatea celor 50 de localităţi analizate în studiul la care facem referire, impozitele pe locuinţele folosite în scop rezidenţial vor fi în jurul valorii de 0,1%. Acest lucru înseamnă că impozitele vor creşte cu aproximativ 25%.

 

Ferite de creşteri ale impozitelor sunt următoarele localităţi: Iaşi, Constanţa, Craiova, Piteşti, Sibiu, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa. Aici a fost păstrat nivelul de impozitare din acest an.

 

Elvila
TIOR

907.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI