TIOR

Ce urmeaza pentru piata rezidentiala din Romania?

Ce urmeaza pentru piata rezidentiala din Romania?BNR a realizat un sondaj în rândul băncilor comerciale din România. Concluziile sunt foarte interesante, întrucât privesc posibilă evoluţie a preţurilor din piaţa rezidenţială.

Conform instituţiilor de creditare din România, preţurile locuinţelor noi din ţara au început să crească în primul trimestru din anul 2015, pentru prima dată de la finalul anului 2014. Băncile prognozează o scădere a preţurilor caselor şi apartamentelor noi, pentru al doilea trimestru al anului 2016, din următorul motiv: reducerea cererii pentru credite ipotecare.

Totuşi, analiştii din piaţa financiar-bancară nu preconizează scăderi masive de preţuri ale imobilelor noi: "În prezent, nu anticipăm o scădere substanţială a preţurilor activelor imobiliare. Preţurile locuinţelor din România sunt în prezent cu 25% mai mici faţă de cele din 2009, ceea ce arată că suntem încă departe de o nouă creştere exagerată a acestora. Cu toate acestea, este posibil ca reglementări precum darea în plată să aibă un impact restrictiv asupra creditelor noi şi, implicit, să genereze o uşoară scădere a preţurilor locuinţelor. Pe parcursul perioadei 2010-2016, băncile din România au adoptat un comportament precaut cu privire la acordarea de credite noi. Această atitudine a fost generată parţial de experienţa supraîncălzirii din perioada 2005-2008, dar şi de introducerea unor noi reglementări prudenţiale de către Banca Naţională a României şi de aplicarea unor cerinţe mai stricte de capital la nivel global", spun analiştii bancari.

În prezent, valoarea avansului la credite ipotecare standard în lei este cuprins între 20% şi 35%, însă băncile se gândesc la reducerea acestuia. Programul Prima Casă rămâne, în aceste condiţii, motorul activităţii de creditare din România.

Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI