3 motive pentru care sa cumperi apartamente in ansambluri rezidentiale

19-01-2016 / Blog rezidential

3 motive pentru care sa cumperi apartamente in ansambluri rezidentialeAnul trecut a fost unul excelent din punctul de vedere al vânzărilor de apartamente noi în ansambluri rezidenţiale din România. Pentru 2016, atât dezvoltatorii imobiliari, cât şi ceilalţi jucători din piaţa rezidenţială se aşteaptă la rezultate cel puţin la fel de bune. Vă prezentăm 3 dintre motivele de optimism.

Continuarea programului Prima Casă şi anul acesta, creşterea plafonului maximal la care se aplică TVA-ul de 5% şi scăderea indicatorului Robor la 3 luni sunt principalele surse de optimism pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru bănci şi pentru românii care vor să-şi cumpere apartamente noi în ansambluri rezidenţiale. Vom discuta pe rând despre fiecare dintre acestea.

1. Prima Casă 2016 – fonduri de 1,5 miliarde lei, dobânzi mai mici

Programul Prima Casă a primit undă verde şi pentru anul 2016. După 6 ani în care a funcţionat la parametri foarte înalţi, fiind motorul pieţei de ansambluri rezidenţiale şi nu numai din România, programul de Stat este mai viabil ca oricând.

Ministerul Finanţelor a hotărât şi să reducă dobânda pentru programul Prima Casă. Astfel, marja de dobândă a fost scăzută cu 0,5%, aşa că ratele lunare ale clienţilor programului se vor calcula în funcţie de indicatorul Robor + o marjă de 2%, redusă de la 2,5%.

Programul Prima Casă a bătut toate recordurile în 2015. Anul trecut au fost acordate credite Prima Casă în valoare de 1,035 miliarde euro, cea mai mare sumă din istoria programului guvernamental. Băncile au vândut peste 30.000 de credite Prima Casă în 2015.

2. TVA-ul de 5% se aplică pentru apartamentele cu preţuri de până la 450.000 lei

Creşterea plafonului maximal la care se aplică TVA de 5% de la 380.000 lei la 450.000 lei va schimba foarte mult piaţa de ansambluri rezidenţiale din România. Cumpărătorii vor putea acum să achiziţioneze apartamente noi mai spaţioase, în zone centrale şi semicentrale ale oraşelor, întrucât preţurile vor fi cu mult reduse. De asemenea, va creşte oferta de locuinţe, iar costurile apartamentelor din cartierele periferice ar putea să scadă din acest motiv.

Modificările Codului Fiscal care prevăd şi creşterea plafonului TVA de 5% au intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2016.

3. Dobânzile creditelor ipotecare în lei, dar şi în euro, mai ieftine ca oricând

Creditele ipotecare în lei sau în euro, în afara programului Prima Casă, şi-au continuat încet, dar sigur, procesul de ieftinire în anul 2015 şi se pare că urmează aceeaşi tendinţă şi anul acesta. La mijlocul lunii ianuarie, dobânzile pentru ipotecare în lei ating un minimum de 3,5% pe an, faţă de 3,85% pe an, cât sunt cele mai accesibile dobânzi la ipotecarele în euro. Astfel, ratele lunare sunt comparabile cu cele ale programului Prima Casă, pentru care dobânzile sunt în jurul a 3%. De aceea, românii au la dispoziţie mai multe soluţii de creditare pentru a-şi cumpăra apartamente noi în ansambluri rezidenţiale.

Urmareste-ne pe

Portalul DezvoltatorImobiliar.ro, iți prezintă ofertele complete de case și apartamente noi din cele mai importante ansambluri rezidentiale din România. Sigla www.dezvoltatorimobiliar.ro şi sloganul "Portalul de Case si Apartamente Noi" sunt mărci înregistrate în Registrul Mărcilor cu certificat Nr. 138300.

© Copyright 2013 - 2024 dezvoltatorimobiliar.ro Toate drepturile rezervate.