TIOR

Rate la dezvoltator – dezavantaje

Rate la dezvoltator – dezavantajeAm discutat în articolul precedent despre avantajele sistemului de plată prin rate la dezvoltator. Acum vom vorbi despre dezavantajele acestuia.

Dezavantaje rate la dezvoltator

Cel mai mare dezavantaj al sistemului de plată prin rate la dezvoltator este că, în situaţia în care constructorul intră în insolvenţă, ai şanse foarte mici să-ţi recuperezi banii deja investiţi. De ce? În caz de insolvenţă, băncile au prioritate la împărţirea sumelor care au fost obţinute din vânzarea apartamentelor. Astfel, cumpărătorii care începuseră să plătească ratele vor putea doar teoretic să-şi primească banii înapoi, asta deoarece mai mult ca sigur firma care a construit imobilul are datorii la stat, care va avea întâietate la distribuirea acestor bani.

Un alt dezavantaj pentru sistemul de plată prin rate la dezvoltator este acela că fiecare dezvoltator stabileşte valoarea datoriilor lunare pe care clienţii trebuie să le achite. Normele BNR nu se aplică pentru ratele la dezvoltator, aşa că preţul final pe care îl vei plăti la finalul perioadei de rambursare va fi chiar şi cu 40-50% mai ridicat decât valoarea locuinţei cumpărate. De asemenea, atenţie mare la ce clauze cuprinde contractul pe care îl semnezi cu dezvoltatorul imobiliar! Nu puţine sunt situaţiile în care, dacă nu eşti atent, te poţi trezi cu clauze care te vor obligă să achiţi penalităţi ascunse sau tot felul de lucruri neprevăzute.

În multe situaţii, dezvoltatorii imobiliari amână transferul de proprietate al imobilelor până ce toate aceste rate la dezvoltator sunt plătite. În cazul falimentului dezvoltatorilor sau intrării acestora în insolvenţă înainte ca tu să primeşti dreptul de proprietate asupra locuinţei, vei avea probleme ulterioare cu instituţiile de credit.

Elvila
TIOR

906.19 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI