TIOR

Solutia pentru cei cu probleme la plata ratelor Prima Casa

Solutia pentru cei cu probleme la plata ratelor Prima CasaDeputatul Daniel Zamfir, cel care a iniţiat legea dării în plată, a înaintat o propunere către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care prevede o soluţie pentru rezolvarea problemelor românilor cu dificultăţi în a-şi plăti ratele la programul Prima Casă.

Chiar dacă rata de neperformanță a creditelor Prima Casă este sub 1%, dobânzile sunt cele mai mici din piaţă şi cererea este uriaşă, deputatul Daniel Zamfir doreşte să se aprobe o măsură de protecţie pentru debitorii acestui program. Ce ar presupune această măsură?

1. Persoanele care şi-au cumpărat o locuinţă printr-un credit Prima Casă şi au ajuns la executare silită ar putea solicita să rămână în respectivul imobil, cu chirie. Cererea trebuie totuşi trimisă în decurs de 15 zile de la primirea somaţiei de executare silită.

2. Aici intervine Fiscul, care va opri executarea silită a locuinţei şi o vinde către ANL. Agenţia Naţională pentru Locuinţe va trebui să cumpere de la finanţator imobilul la un preţ egal cu valoarea soldului creditului rămas de achitat de către debitor.

3. În acest moment, fostul proprietar va semna un contract de închiriere, pe 5 ani, şi va achita preţul chiriei direct către ANL. Valoarea chiriei este stabilită de către Guvern. La expirarea celor 5 ani de chirie, fostul proprietar poate cumpăra locuinţa înapoi, la preţul la care ANL a achiziţionat-o, însă cu anumite ajustări din cauza inflaţiei.

„Cum Prima Casă nu se aplică pentru darea în plată, am vrut să fac ceva şi pentru cei care au luat credite prin programul guvernamental şi au probleme la rambursarea ratelor“ este declaraţia lui Daniel Zamfir, referitor la proiectul de lege despre care am discutat.

În aproape 7 ani de prezenţa a programului Prima Casă pe piaţa din România, băncile au vândut peste 178.000 de credite, de peste 15 miliarde lei.

Elvila
TIOR

906.45 €/m²

ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Dezvoltator Imobiliar
CLĂDIRI DE BIROURI